Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Осврт: Поглавље

rssBookmark and Share

05.09.2015. Миодраг Тасић

Извесни Јоханес Хан, Европски комесар за суседску политику и проширење обзнанио је радосну вест да је до краја текуће 2015. године могуће отварање поглавља у преговорима за приступање Србије Европској унији. Или тако некако.

Осврт: Поглавље

У сваком случају Унија је задовољна напретком Србије и нарочито радом Владе, тако да отварање поглавља изгледа извесно. Која нас срећа запала! Додуше, мало сам скептичан што такву значајну вест саопштава један комесар. Нас Србе комесари нису претерано усрећили. Мислио сам да су комесарска времена изминула, кад оно... Ко ће знати, можда овај страни комесар буде срећнији по ову нацију?

Важно је да напредујемо. Сваком даном у сваком погледу. Опростите. Понављам се. Ипак, решисмо питање „Косова“. С Метохијом је решено и раније. Е, сада с „Косовом“, што рече српски комесар за Косово, и Метохијом, надам се, Ђурић се презива, добили смо Албанце с 5:0! Пет ствари је договорено с Албанцима, а ми их у свему надвисили. Да не поверујеш. И то баш у седишту Европске уније, под покровитељством Могеринијеве. Кад нам ови постадоше наклоњени? Успех је релативна ствар. Све оно што је као договорено за Србе на Косову (и Метохији, надам се) мора да буде усклађено са законодавством „Косова“! Само то. Убеђен сам да ће усхићени Ђурић, након истека комесарске функције, отићи да живи на „Косово“ до краја живота. Зашто да мења кад је толико добро?

Наравно, могуће да су овакви кадрови потребни и у Београду. Доказани, проверени. Јер, кадрови су наше највеће богатство. Рече маршал. „Претходно су крадови разнели наше богатство“. Рекох ја!

Елем, опште је уверење да су странци више задовољни Србијом него овдашње становништво. Чим нас хвале из Уније, Америке, из западних амбасада, срце ми се топи. И нису у праву они што стављају клипове у точкове развоја нашег друштва. Као, економија лоша, тешко се живи, нема демократије, слободе, сви би да побегну из Србије. Није тачно. Из Србије бежи домаће становништво. На богати Запад. Али, зато долазе мигранти, то јест, избеглице. Све више и више. Многи хоће и да остану у Србији. Траже азил. Добро им овде. Ценим идеју оне службенице што хоће да насели мигранте у Србији. Само не бих као она у опустелче крајеве и рурална насеља. Ту је лоше за живот. Зато и млади из тих подручја беже у градове или иностранство. Не треба сада мигранте слати тамо где су лоши услови за живот. У Србији се колико - толико једино у Београду и можда још два-три града живи иоле пристојно. Ту треба населити млађане мигранте. Јесте да су јаки волу реп да ишчупају, међутим у Србији све мање је волова. Зато их распоредити по елитним деловима Београда или Новог Сада. Најлакше се снађеш тамо где је најбоље за живот!

По економији смо десети од позади. По слободама најгори у региону. Странци утврдили. Само, и ми коња за трку имамо. ММФ каже да ћемо ове године имати раст друштвеног производа за 0,5 %! Мало ли је? Многи имају пад БДП-а. У рецесији су. А ми растемо. Но, опет онај црв сумње. Спадам у закерала. Ако смо прошле године имали поплаве и пад производње услед поплава, како сада само раст од 0,5 %? Ове године није било катастрофа. Макар не до сада. И шта је то порасло? Али, математика и статистика су чудне категорије. То само одабрани могу да разумеју. Нисам од тих изабраних. Ја не могу да укапирам ни најављено повећање пензија од невероватних 2%. Ако су пензије и плате прво скинуте за 10 – 15%, како ће то сада да порасту 2%? Чак и да филантропи из ММФ-а и дозволе фамозно повећање. Нешто што је смањено за десет процената не може бити повећано за два. У питању је и даље смањење. Негде око осам посто! Или сам потпуни лаик за математику?

Стога се не треба мешати у послове најстручнијих, најхрабријих, најлепших. Оних или онога који доноси најбоља решења. По први пут у историји ове државе. А свака одлука, ако се може веровати, историјска је и први пут се спроводи!

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић

 


#   ЕУ   избеглице   Косово и Метохија   азил   Миодраг Тасић   мигранти   преговори   ММФ   Стефан Ђурић   Јоханес Хан
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима