Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Акције Резач, Скенер, Сигнал... ухапшено више од 300 особа – до данас правоснажно осуђено само 36...

Bookmark and Share

10.06.2017. Јужна Србија Инфо

Масовна хапшења у једном дану често неповезаних лица за више различитих кривичних дела, снимци хапшења који се објављују у медијима и ванредно обраћање предстваника МУПа – требало би да значе да је држава одлучна у борби против корупције и криминала, пише Инсајдер.

Фото: Срђан Илић / Полиција. Фото: Срђан Илић
Фото: Срђан Илић / Полиција. Фото: Срђан Илић

Међутим, хапшења која спроводи МУП у сарадњи са тужилаштвом представља само први корак који у суштини не значи ништа ако на крају нема правоснажних осуђујућих  пресуда. Правосудни систем већ годинама не функционише ефикисано и није могуће прецизно утврдити да ли је проблем у томе што до хапшења долази без претходно прикупљених доказа или  суд не ради свој посао како треба. У овом ланцу одговорни су и  полиција и тужилаштво и суд. 

На основу саопштења МУП-а у четири велике акције ухапшено је око 300 особа. Према одговору тужилаштва, у претходних 20 месеци до данас је од тог броја њих 36 правоснажно осуђено.

Масовна хапшења, различити случајеви, различита дела

Прва у низу акција масовних хапшења - акција Резач спроведена је уочи дочека Нове године децембра 2015. године. Међу ухапшенима нашли су се и бивши министар Слободан Милосављевић, директорка "Дунава" Мила Јездимировић, директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић. Министар полиције тада је објашњавао да се масовно хапшење одиграло због тога што су случајеви завршавани у, како је навео, слично време и да „очекује да ћемо брзо имати све пресуде".

Међутим, како се наводи у одговору тужилаштва  Инсајдеру, након више од годину и по дана од ове акције -  само једна особа је правоснажно осуђено док су 32 лица оптужена.

Медији су тада саопштили да је у акцији Резач ухапшено 60 особа.

Акције Скенер и Скенер 2 у којима је истовремено у више градова Србије - ухапшено укупно 95 особа осумњичених за привредни криминал, прање новца, мито... Обе акције спроведене су уочи парламентарних избора, у марту и априлу 2016.

У одговору тужилаштва Инсајдеру наводи се да су две особе  правоснажно осуђене, док је 21 особа оптужена. Против укупно 11 њих у току је предистражни поступак, док се истрага води против укупно 111 особа.

Трећа акција масовног хапшења спроведена је у септембру прошле године. Тада је МУП објавио и снимке хапшења и саопштио да су у 18 градова Србије ухапшено 123 особе, а да је потрага расписана за још осам особа.

Као и у претходним акцијама, и овде су истовремено хапшени људи за различита кривична дела, који међусобно нису повезани. Тако је саопштено да је заплењена  велика количина дроге,  ухапшене су особе због сумњи да су украле бензин из Рударског басена Колубара, ухапшено је неколико особа осумњичених за педофилију као и два лица због сумње да су припремале ликвидације.

Занимљиво је да је након ове, временски последње  акције највише лица осуђено. Како се наводи у одговору Тужилаштва Инсајдеру, у односу на 33 лица донета је правноснажна осуђујућа пресуда, док је против чак 78 лица подигнута оптужница.

Истрага се још увек води против 27 лица а предистрага против четири.

Број ослобођених непознат

Подаци које нам је тужилаштво доставило о томе против колико се особа воде поступци у вези са четири масовна хапшења разликују се од онога што је МУП саопштавао након спроведених акција. Укупан број који се води у тужилаштву већи је од укупног броја ухапшених према саопштењима МУП-а. Зато је немогуће закључити који број ухапшених у масовним акцијама особа је пуштен на слободу. 

Извор: Инсајдер

Коментара: 0


#   хапшење     МУП РС   Тужилаштво   корупција   привредни криминал   политичари   инсајдер портал
@Insajder_net @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима