Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Проблеми са рефундацијом: Декларације коче ПДВ за бебе

Bookmark and Share

21.01.2016.

Родитеље на сваком кораку чекају препреке при повраћају пореза за најмлађе.
Ако на производу није наглашено да је намењен деци, одбија се повраћај

Проблеми са рефундацијом: Декларације коче ПДВ за бебе

Родитеље у Србији на сваком кораку чекају препреке при рефундирању пореза (ПДВ-а) на опрему за бебе. И то, не само због кашњења исплате тог пореза него и неправилног декларисања беби-производа и пропуста трговаца. Пореска управа не прихвата повраћај ПДВ-а ако на фискалном рачуну није прецизно наведено да је реч о производу намењеном баш најмлађима.

Примера ради, уколико на рачуну пише само "памперс", а не "памперс пелене", или "памперс за бебе", за Пореску управу то није довољно јасно и не могу, како кажу, да рефундирају новац. Слично је и са беби-храном, ако на фискалном исечку не стоји "кашица од шаргарепе ХИПП", а трговци га означе само као "ХИПП каша од поврћа", порезници, такође, то неће признати.

- Први пут када сам аплицирала за повраћај пореза, имала сам рачуне у вредности 70.000 динара купљене робе - објашњава Јелена Матић, која се јавила нашој редакцији. - Толико се накупило за скоро годину дана, јер нисам успела да аплицирам чим ми се родио син. Поднела сам копије рачуна за колица, пелене, млечне формуле и каше. Ја сам наивно очекивала да ћу добити близу 14.000 динара повраћаја, а уплатили су ми мање од 8.000 динара. Делом ми је рачуница била погрешна, јер нису сви производи опорезовани са 20 одсто, али изгледа да ми много рачуна нису ни признали. Изгледа да су неки рачуни били бледи, али и да на многим рачунима за пелене пише само "памперс", а порезници то нису признавали. Сада чујем да је иста ствар и са кашама, мада њих тада нисам много ни куповала. Удружењима родитеља најчешће стижу жалбе на неусклађен рад филијала, кашњење решења, чак и у неким случајевима када је новац уплаћен на време.

- Ако држава жели заиста да помогне, једино решење било би да се трговци законом обавежу да на правилан и прихватљив начин за порезнике заводе робу - каже за "Новости" Драгана Соћанин, из Удружења "Родитељ".

СЛЕДЕЋИ РОК ОД ФЕБРУАРА

Наредни рок за предају захтева за рефундацију ПДВ-а за производе за бебе почиње 1. фебруара и трајаће до 17. фебруара.

- Одредбом Закона о фискалним касама прописано је шта фискални исечак треба обавезно да садржи: назив, количина, јединица мере, цена по јединици мере, ознака пореске стопе и вредност евидентираног промета добара, односно услуга. У складу са тим, приликом контроле евидентирања промета преко фискалних каса, Пореска управа, у складу са Законом, предузима све мере и активности из оквира своје надлежности и, између осталог, проверава садржину фискалног исечка.

Д. М, С.Б, Новости

Коментара: 0


#   бебе   наталитет   Пореска управа   ПДВ
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима