Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Друге вечери НИМУС-а дела Рахмањинова и Равела

rssBookmark and Share

27.10.2016. Јужна Србија Инфо

Друге вечери Нишких музичких свечаности, у петак 28. октобра 2016. године, у концертној сали Факултета уметности (ул. Књажевачка 2а), са почетком у 20:00 часова, публици ће се представити Клавирски дуо – Миша Дацић и Иван Новаковић.

Друге вечери НИМУС-а дела Рахмањинова и Равела

На програму ће се наћи транскрипције дела за клавирски дуо Рахмањинова, Дике и Равела.

Миша Дацић је, након учешћа на фестивалу „Марта Аргерич“ у Лугану и на Интернационалном пијанистичком фестивалу у Мајамију 2003, убрзо наступио на неким од најпрестижнијих фестивала широм САД-а као што су „Rising Stars“ у Чикагу, „Gilmore“ фестивал. 
Наступао је са оркестрима широм Северне, Средње и Јужне Америке, Европе, Блиског Истока, и Јапана. Године 2009. Дацић је почео сарадњу са легендарном виолинисткињом Идом Хендл, са којом наступа широм света („Celibidache Festival“ Букурешт, Национална галерија Лондон, „Opera House“ Тел Авив, „Ohji Hall“ Токио, Велика Синагога Плзењ и др.). Један од њихових концерата је снимљен и објављен у ДВД формату за VAI (Video Artist International). Поводом двестоте годишњице од рођења Франца Листа, Дацић је снимио албум за холандско-британски Piano Classics који добија сјајне критике у неким од водећих магазина класичне музике данас (Gramphone, American Record Guide). Године 2009. VAI је објавио двд „Misha Dacic live in Recital“. Професор је на катедри за клавир на Универзитету у Мерсину, Турска, и гостујући професор на Факултету уметности у Нишу.
 
Иван Новаковић рођен је у Нишу 1976. године. Уписао је Академију уметности у Новом Саду у класи проф. Ј. Чугајева, а дипломирао у класи проф. С. Богино, код које је и магистрирао 2005. године. Током студија радио је и са професорима К. Богином и В. Огарковим. Добитник је више награда, између осталих и Изузетне награде за успех и Плакете најбољем студенту Академије уметности. За време Магистарских студија радио је као сарадник на Академији уметности у Новом Саду. Од 2003.године запослен је на Факултету уметности у Нишу, а од 2016. године ради као ванредни професор за предмет Корепетиција и читање с листа. Са оркестром је први пут наступио са петнаест година свирајући Григов Концерт у а-молу. Такође је са оркестром изводио и клавирске концерте Баха, Брамса, Чајковског, Шостаковича, Рахмањинова и Скрјабина. Сарађивао је са диригентима: Д. Савићем, М. Ињац, Ј. Новокмет, Ле Фи Фијем и Ј. Суиленом. Одржао је велики број солистичких и концерата камерне музике и сарађивао је са солистима: М. Дацићем, А. Братић, М. Мијатовићем, Т. Петровић Ђорговском, Л. Радионовом, В. Игњатовићем и др.

Улазнице за овај, као и за све остале концерте у оквиру НИМУС-а, могу се купити у Нишком симфонијском оркестру сваког радног дана и суботом, у времену од 10:00 до 20:00 часова, по цени од 400, односно 250 динара за ђаке, студенте и пензионере.

Све информације о овом и осталим концертима који се одржавају у оквиру НИМУС-а можете наћи на сајту www.nimusfest.com


#   клавир   Нимус   Иван Новаковић   Миша Дацић   Иван Новковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима