Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Медијана у новом руху

rssBookmark and Share

04.05.2015. С.Л. Јужна Србија Инфо

Археолошко налазиште Медијана најзад добија своју трећу димензију.
Изузетно значајни налази из античког периода, пре свега мозаици и Вила са перистилом, сада имају комплетну заштитну конструкцију, и ускоро би требало да Медијана поново буде отворена за посетиоце.

Археолошко налазиште Медијана, Фото: Јужна Србија Инфо
Археолошко налазиште Медијана, Фото: Јужна Србија Инфо

Импозантна лучна конструкција која већ месецима привлачи пажњу свих који пролазе путем поред налазишта Медијана, најзад добија свој финални облик. Изградња и подизање објекта почело је прошле године, а сада се разапињу платна између лукова. Ово је једна од највећих конструкција овакве врсте иначе, јер је распон лука 72, 5 метара, и укупне је тежине 450 тона.  

Од прошле године, од почетка изградње заштитног крова, Медијана је затворена за посетиоце, доступна је само стручној јавности и медијима. По завршетку радова, широј јавности биће доступна једна од највећих вила из античког периода на овим просторима и мозаици који и по квадратури спадају у сам врх, не само у Србији већ и у окружењу, кажу археолози.

Након изградње, биће неопходно урадити и громобранске инсталације, хидрантску мрежу, електричне инсталације, како би објекат добио употребну дозволу.
Тек ће онда уследити откривање мозаика, који су испод заштитног слоја, утврђивање њиховог стања, а затим и туристичка презентација али и додатна конзервација где је то неопходно, кажу у Заводу за заштиту споменика културе у Нишу.

Медијана је настала крајем трећег или почетком четвртог вена нове ере, у време владавине римског цара Константина, као комплекс летњих резиденција и пољопривредно газдинство покрај пута, на око 40 хектара површине.


#   Цар Константин Велики   Медијана налазиште   археолошко налазиште  
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима