Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обнова манастира у Куршумлији

rssBookmark and Share

Куршумлија 26.06.2012. Izvor : Agencija TANJUG |

Манастир Светог Николе у Куршумлији, задужбина великог жупана Стефана Немање и манастир пресвете Богородице, биће потпуно реконструисани и обновљени, изјавио је данас Танјугу директор сектора за туризам куршумлијског предузећа „Планинка“ Радован Танасковић.

Обнова манастира у Куршумлији

Он је казао да ће општина Куршумлија уз помоћ предузећа “Планинка“ и Завода за заштиту споменика кренути са обновом Куршумлијских манастира Светог Николе и Пресвете Богородице и да су обављени разговори са патријархом Иринејом који је дао благослов и обећао помоћ око обнове манастира.

-Прво ће се обновити манастир Светог Николе у оквиру кога ће бити саграђен дом за калуђере, музеј и конак за туристе – казао је Танасковић.

Он је истако да је обнова манастира од изузетно великог значаја за општину Куршумлију која је била прва Немањина престоница.

Танасковић је казао да страни и домаћи туристи који бораве у Ђавољој вароши, Пролом и Луковској бањи организовано у групама посећују ова два куршумлијска манастира.
Манастир Св. Николе је најстарија задужбина Стефана Немање и представља један од најстаријих споменика монументалне средњовековне архитектуре у Србији.

Црква је била живописана, али су сачувани само фрагменти живописа из 14. века. Остале грађевине манастирског комплекса су порушене.
Манастир Св. Николе се од 1979. године налази под заштитом државе као споменик културе од изузетног значаја.

Манастир пресвете Богородице који ће такође бити потпуно обновљен је прва задужбина Стефана Немање који је он саградио док му је престоница била у данашњој Куршумлији, некадашњој Топлици. Саграђен је између 1152. и 1166. године и први је од 200 манастира изграђених у епохи Немањића.

Стефан Немања је тај манастир посветио својој жени Ани, мајци светог Саве која је у њему била замонашена. О манастиру који се налази на самом улазу у Куршумлију тренутно се нико не стара и у њему нема свештеника.


#   Куршумлија   манастир   Радован Танасковић   Стефан Немања   општина Куршумлија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима