Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Представа отказана јер вређа државу, па враћена на сцену

rssBookmark and Share

Лесковац 08.03.2016. Н1 инфо

Представа "Црвена: самоубиство нације", која је била отказана са репертоара Народног позоришта у Лесковцу, враћена је на репертоар под притиском јавности.

Црвена: самоубиство нације, Н1 инфо
Црвена: самоубиство нације, Н1 инфо

Ову информацију је у разговору за Н1 потврдио директор лесковачког Народног позоришта Станислав Грујић, који је додао да је представа поново на репертоару јер не жели да нико протумачи да је позориште против права жена. Он је у кратком разговору нагласио да остаје при свом ставу о вређању државе, али да ће одлуку о елементима прекршаја или кривице препустити надлежнима за то.

Иначе, представа "Црвена: самоубиство нације" скинута је са репертоара Народног позоришта у Лесковцу, јер је управник позоришта сматрао недопустивим вређање државе у уводној песми те представе.

Редитељ Војкан Арсић поручује да се оваквим потезом шаље порука о својатању позоришта од стране управника, а симптоматично је да се слична ствар догодила и у Зрењанину.

Мизогинија и насиље над женама у Србији остали су у другом плану, а као теме у представи “Црвена” нису ни угледале репертоар лесковачког Народног позоришта, како је било најављено за 19. март.

Војкан Арсић

"Тај управник ту представу није ни погледао, он заправо не зна о чему се ради. Ја сам га прошле недеље молио да то не ради, слао мејлове, покушавао да објасним да ова представа није политичка представа, да се ова представа не бави тренутном и актуелном власти. Да нема разлога да се плаши за своју или нечију будућност, да је ово заправо представа која проговара о насиљу над женама", каже редитељ представе Црвена Војкан Арсић.

Директор каже да је тема добродошла, али не и начин на који је обрађена. Уз извињење, у телефонском разговору је прецизирао споран текст.

"Речи тог сонга су засновани, цитирам, јеби се Србијо због...не знам, не могу све укупно да кажем, али оно што сам ја запамтио: Јеби се, Србијо, због Тијаниног закона, јеби се, Србијо, због овога, јеби се, Србијо, због не знам чега, јеби се, Србијо, због крсне славе и литија", рекао је управник Народног позоришта Лесковац Станислав Грујић.

Представа која је у исто време и награђена и забрањена је на добром путу, каже редитељ, али пита: откуд то да цензуре има само у позоришту?

"Прихватамо да на телевизији гледамо највеће бруталности ријалити програма, прихватамо да прошле недеље три жене буду убијене у породично-партнерском насиљу и да медији до танчина истражују и о страшним бруталностима до детаља причају, а не прихватамо да се са тим обрачунамо у позоришту", каже Арсић.

"Ја као директор позоришта не могу да учествујем у нечему што крши устав ове државе. Критика друштва је нешто што је јако тачно, то је све у реду и ја дозвољавам наравно. Србија није друштво, Србија је нешто што је изнад, које постоји вековима и постојаће вековима и апсолутно нема везе ни са каквом влашћу садашњом, прошлом или будућом", одговара Грујић.

Како држава решава проблем насиља над женама - питање је које ће поново бити постављено 12. марта у Битефу, једном од ретких позоришта где публика представу може да погледа.


#   Лесковац   позориште   Народно позориште Лесковац   насиље над женама     Станислав Грујић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима