Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Женски хор СКЦ-а: Десет година доброг хорског певања

Bookmark and Share

Ниш 17.12.2014. В.Петровић, Јужна Србија Инфо

Женски хор СКЦ-а, синоћ свечаним концертом обележио годишњоцу рада.

Женски  хор СКЦ-а:  Десет година доброг хорског певања

Специфичност Женског хора СКЦ-а чини јединствена комбинација женских гласова и интерпретативних моћи чланица, каже диригентица Ивана Мировић

Највећа награда на сваком концерту нам је задовољна публика која нас на крају награди другим аплаузом, додаје Ивана Мировић

Женски хор СКЦ-а под вођством диригента Иване Мировић, прославио је десетогодишњицу свог постојања и рада великим концертом у Симфонијском оркестру који ће љубитељи хорског певања још дуго памтити.

На концерту је представљен опус рада Женског хора,  етно музички програм у сарадњи са вокалном групом Нишке девојке и Снежаном Спасић, део програма посвећеном стогодишњици смрти Стевана Мокрањца као и дело “Женска свита” Драгана Томића писано посебно за Женски хор.  У делу програма, као пријатељи хора, наступали су Бојан Младеновић и Камерни оркестар “Цонстантинус” који су извели дело Александра Седлара Богоева “Иди види деду” која је наишла на посебан одјек код публике.  

Сам концерт састојао се из неколико музичких сегмената, а на самом крају су свећано додељена признања и захвалнице свим појединцима и институцијама који су допринели одржавању и развоју Женског хора током ових 10 година. Женски хор СКЦ-а основан је децембра 2004. године на иницијативу тада асистента диригента Академског хора СКЦ-а Зорана Станисављевића, са идејом да прати специфична интересовања за женско хорско певање и развија другачије уметничке орјентације. 

“Специфичност овог хора чини јединствена комбинација женских гласова и интерпретативних моћи чланица, које на посебан начин, својствен једнородним хоровима, изводе дела писана за ове саставе”, каже Ивана Мировић, диригент хора.

Овај хор својим континуираним радом и великим успесима током година, у земљи и нострансту, постао је једна од препознатљивих културних и уметничких вредности града Ниша.

“Посебну вредност хору даје рад на очувању српске и балканске етно традиције из ког су настале Етно певачка група “Вистан” и касније састав “Нишке девојке”, каже Ивана Мировић. “Главна програмска оргентација базира се на широком музичком опусу од  дела старих мајстора и српских композитора до обрада популарне забавне и поп музике али и православне духовна музика, највише са простора Русије, Бугарске и Србије”.

Од почетка рада хора уметнички руководилац и диригент је био мр Зоран Станисављевић, а корепетитор Јована Стојановић. Током новембра 2012.године руковођење хором је преузела Ивана Мировић, доцент на Факултету уметности у Нишу за предмет Хор.

“У прво време хор су чиниле већином студенткиње Факултета уметности у Нишу, да би им се касније придружиле колегинице и са других факултета. Сваке године чланство хора се помало мења, али део од његових 25 чланица, чини језгро и душу хора од самог оснивања”, истиче диригент Ивана Мировић. “Међу чланицама хора влада присност и пријатељство што хор чини компактнијим, а рад у хору је без оптрећења и испуњен ентузијазмом. Многе чланице хора се друже и ван сале у којој вежбама или сала у којима наступамо. Добро се сви међусобно познајмо, а да знамо да се нашалимо ин а сопствени рачун показали смо и после овог концерта у Симфонијском оркестру када смо међусобно поделили захвалнице онима који редовно касне на пробе, оне који не долазе баш на сваку пробу или, пак, онима најредовнијима. И то је део нашег заједничког рада, ал ии потрврда колико се чланице међусобно познају”, каже Ивана Мировић.

Поред концерата у Србији, хор је са успехом наступао и у Грчкој, Бугарској, Италији, Шпанији, Белорусији, Словенији, Македонији и Републици Српској и самногобројних фестивала у земљи и иностранству донео је важне и престижне награде.

“Највећа награда јесте стално учествовање и допринос културном и уметничком животу града Ниша па је и Женски хор неизоставни део већине културних манифестација, обележавања и прослава града Ниша као и Универзитета”, каже диригентица хора, а која Женским хором Студентског културног центра Ниш диригује од новембра 2012. године.

Ивана Мировић је  дипломирала  на Факултету музичке уметности Универзитета Св. Кирил и Методиј у Скопљу, Одсек за Музичку теорију и хорско дириговање, у класи професора Драгана Шуплевског. Током студија била је члан, а потом и асистент диригента хора Македонске опере. Радила је у  Средњој и Вишој музичкој школи у Нишу. Магистарске  студије завршила је 2006.године на Факултету музичке уметности Универзитета у Београду, Одсек за дириговање, у класи професора Даринке Матић Маровић.

“Иначе, хор је основао и до мог доласка хором је дириговао мр Зоран Станисављевић”, каже Ивана Мировић. “Јас ам са хором две године и за то време смо имали пуно наступа у земљи и ван земље, а најдража награда нам је друго место које је хор освојио у Охриду. Али више од награда нам је значајније то што можемо својим певањем да освојимо публику, д аим пренесемо део енергије коју хор носи у себи и тако се духовно сјединимо током концерта”, закључује Ивана.

Успели су у томе ин а концерту поводом деценије рада. Награда је била препуна сала Симфонијског орксетра, задовољна публика и аплауз које трајао дуже од свих очекивања.


#   Ниш   концерт   Симфонијски оркестар   годишњица     диригент   Ивана Мировић   Зоран Станисављевић   Бојан Младеновић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима