Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ženski hor SKC-a: Deset godina dobrog horskog pevanja

Bookmark and Share

Niš 17.12.2014. V.Petrović, Južna Srbija Info

Ženski hor SKC-a, sinoć svečanim koncertom obeležio godišnjocu rada.

Ženski  hor SKC-a:  Deset godina dobrog horskog pevanja

Specifičnost Ženskog hora SKC-a čini jedinstvena kombinacija ženskih glasova i interpretativnih moći članica, kaže dirigentica Ivana Mirović

Najveća nagrada na svakom koncertu nam je zadovoljna publika koja nas na kraju nagradi drugim aplauzom, dodaje Ivana Mirović

Ženski hor SKC-a pod vođstvom dirigenta Ivane Mirović, proslavio je desetogodišnjicu svog postojanja i rada velikim koncertom u Simfonijskom orkestru koji će ljubitelji horskog pevanja još dugo pamtiti.

Na koncertu je predstavljen opus rada Ženskog hora,  etno muzički program u saradnji sa vokalnom grupom Niške devojke i Snežanom Spasić, deo programa posvećenom stogodišnjici smrti Stevana Mokranjca kao i delo “Ženska svita” Dragana Tomića pisano posebno za Ženski hor.  U delu programa, kao prijatelji hora, nastupali su Bojan Mladenović i Kamerni orkestar “Constantinus” koji su izveli delo Aleksandra Sedlara Bogoeva “Idi vidi dedu” koja je naišla na poseban odjek kod publike.  

Sam koncert sastojao se iz nekoliko muzičkih segmenata, a na samom kraju su svećano dodeljena priznanja i zahvalnice svim pojedincima i institucijama koji su doprineli održavanju i razvoju Ženskog hora tokom ovih 10 godina. Ženski hor SKC-a osnovan je decembra 2004. godine na inicijativu tada asistenta dirigenta Akademskog hora SKC-a Zorana Stanisavljevića, sa idejom da prati specifična interesovanja za žensko horsko pevanje i razvija drugačije umetničke orjentacije. 

“Specifičnost ovog hora čini jedinstvena kombinacija ženskih glasova i interpretativnih moći članica, koje na poseban način, svojstven jednorodnim horovima, izvode dela pisana za ove sastave”, kaže Ivana Mirović, dirigent hora.

Ovaj hor svojim kontinuiranim radom i velikim uspesima tokom godina, u zemlji i nostranstu, postao je jedna od prepoznatljivih kulturnih i umetničkih vrednosti grada Niša.

“Posebnu vrednost horu daje rad na očuvanju srpske i balkanske etno tradicije iz kog su nastale Etno pevačka grupa “Vistan” i kasnije sastav “Niške devojke”, kaže Ivana Mirović. “Glavna programska orgentacija bazira se na širokom muzičkom opusu od  dela starih majstora i srpskih kompozitora do obrada popularne zabavne i pop muzike ali i pravoslavne duhovna muzika, najviše sa prostora Rusije, Bugarske i Srbije”.

Od početka rada hora umetnički rukovodilac i dirigent je bio mr Zoran Stanisavljević, a korepetitor Jovana Stojanović. Tokom novembra 2012.godine rukovođenje horom je preuzela Ivana Mirović, docent na Fakultetu umetnosti u Nišu za predmet Hor.

“U prvo vreme hor su činile većinom studentkinje Fakulteta umetnosti u Nišu, da bi im se kasnije pridružile koleginice i sa drugih fakulteta. Svake godine članstvo hora se pomalo menja, ali deo od njegovih 25 članica, čini jezgro i dušu hora od samog osnivanja”, ističe dirigent Ivana Mirović. “Među članicama hora vlada prisnost i prijateljstvo što hor čini kompaktnijim, a rad u horu je bez optrećenja i ispunjen entuzijazmom. Mnoge članice hora se druže i van sale u kojoj vežbama ili sala u kojima nastupamo. Dobro se svi međusobno poznajmo, a da znamo da se našalimo in a sopstveni račun pokazali smo i posle ovog koncerta u Simfonijskom orkestru kada smo međusobno podelili zahvalnice onima koji redovno kasne na probe, one koji ne dolaze baš na svaku probu ili, pak, onima najredovnijima. I to je deo našeg zajedničkog rada, al ii potrvrda koliko se članice međusobno poznaju”, kaže Ivana Mirović.

Pored koncerata u Srbiji, hor je sa uspehom nastupao i u Grčkoj, Bugarskoj, Italiji, Španiji, Belorusiji, Sloveniji, Makedoniji i Republici Srpskoj i samnogobrojnih festivala u zemlji i inostranstvu doneo je važne i prestižne nagrade.

“Najveća nagrada jeste stalno učestvovanje i doprinos kulturnom i umetničkom životu grada Niša pa je i Ženski hor neizostavni deo većine kulturnih manifestacija, obeležavanja i proslava grada Niša kao i Univerziteta”, kaže dirigentica hora, a koja Ženskim horom Studentskog kulturnog centra Niš diriguje od novembra 2012. godine.

Ivana Mirović je  diplomirala  na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta Sv. Kiril i Metodij u Skoplju, Odsek za Muzičku teoriju i horsko dirigovanje, u klasi profesora Dragana Šuplevskog. Tokom studija bila je član, a potom i asistent dirigenta hora Makedonske opere. Radila je u  Srednjoj i Višoj muzičkoj školi u Nišu. Magistarske  studije završila je 2006.godine na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu, Odsek za dirigovanje, u klasi profesora Darinke Matić Marović.

“Inače, hor je osnovao i do mog dolaska horom je dirigovao mr Zoran Stanisavljević”, kaže Ivana Mirović. “Jas am sa horom dve godine i za to vreme smo imali puno nastupa u zemlji i van zemlje, a najdraža nagrada nam je drugo mesto koje je hor osvojio u Ohridu. Ali više od nagrada nam je značajnije to što možemo svojim pevanjem da osvojimo publiku, d aim prenesemo deo energije koju hor nosi u sebi i tako se duhovno sjedinimo tokom koncerta”, zaključuje Ivana.

Uspeli su u tome in a koncertu povodom decenije rada. Nagrada je bila prepuna sala Simfonijskog orksetra, zadovoljna publika i aplauz koje trajao duže od svih očekivanja.


#   Niš   koncert   Simfonijski orkestar   godišnjica     dirigent   Ivana Mirović   Zoran Stanisavljević   Bojan Mladenović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima