Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Udružene žene preduzetnici u akciji poboljšanja uslova poslovanja i zaposlenja

rssBookmark and Share

Niš 03.09.2018. V.P., Južna Srbija Info

Na predlog Nišavskog upravnog okruga, a shodno potrebama ekonomskog osnaživanja žena na ovom području, održan je sastanak niške "Kuća klastera" sa načelnicom Nišavskog upravnog okruga Draganom Sotirovski.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Cilj sastanka u okviru "Otvorenih vrta" u Nišavskom okrugu, je lobiranje za bolje poslovno okruženje u kome posluju žene ili treba da se zaposle.

Kuća klastera Niš je, inicijator i koordinator Mreže 16 ženskih udruženja i klastera ženskog preduzetništva na području jugoistočne Srbije sa ciljem zastupanja interesa i ekonomskog osnaživanja žena.

Žensko preduzetništvo, mogućnosti i potrebe bila je tema satsnka. 

Sastanku su prisustvovale predstavnice desetak udruženja iz Niša, Aleksinca, Svrljiga, Gadžinog Hana, Niške Banje.

“Danas smo, na prvom sastanku okupile predstavnice desetak udruženja, kao i klaster menadžera”, kaže Danka Milojković, direktor Kuća klastera.

“Tu su i predstavnice ženskih udruženja jer neke od njih ne žele uvek da se priključe nekom klasteru. Cilj sastanka je lobiranje za bolje poslovno okruženje u kome posluju žene ili treba da se zaposle. Projekti će doći iz malo boljeg poslovnog okruženja kad ženama bude primerenije da pristupe finansiranju, recimo Fondu za razvoj, jer je pristupna procedur za dobijanje kredita složena, posebno ženama, naročito onim ženama koje žive na jugu Srbije jer nisu vlasnice ničega i nemaju mogućnost da imaju hipoteku i da dobiju kredit i razviju svoj posao”, istakla je Danka Milojković.

Ona je dodala da je ženama mnogo teže da priđu finansijskim sredstvima, bez obzira da li su u pitanju krediti, a ženskim udruženjima je vrlo teško da pridju raspoloživim fondovima lokalnih samouprava jer moraju da pišu projekte, a one se bave ručnim radovima, proizvodnjom hrane, vaspitavanjem dece, gerontodomaćice su.

“Sve su to preduzetnice koje nemaju u struci da se bave projektovanjem i pisanjem projekata tako da je njima podrška potrebna kroz akcione planove. Ukoliko imaju akcioni plan i zna se šta udruženje treba da uradi u određenom periodu, u godinu dana, recimo, lokalna samouprava u interesu podsticaja preduzetništva, u interesu povezivanja, u interesu očuvanja tradicije, treba da opredeli sredstva na godišnjem niovu i tako udruženja, odnosno klaster da funkcionišu”, dodala je Milojković. 

Projektno funkcionisanje je moguće, recimo kod klastera "Dundjer".

U tom slučaju  je potrebno obezbediti sredstva za sufinansiranje projekata Evropske unije. 

“Vi dobijete projekat od 100.000 evra, ali potrebno je da imate sopstvena sredstva 10 ili 20 hiljada evra, što je sada nemoguća misija”, dodala je ona. 

Ekonomsko osnaživanje žena je problem koji nas prati godinama, naročito u ovo vreme kada su žene gubile posao i marginalna grup su, istakla je Danijela Petković, predsednica Udruženja žena „Kruna“ iz Niške Banje. Ona je dodala da je objedinjeni zahtev svih udruženja da se ženama pomogne da se osamostale i ekonomski osnaže.

“Udruženja ne mogu sama, koliko god se trudimo i pišemo projekte, prođe jedan posto, ili ne prođe, i dobiju se neka minimalna sredstva. Sa objedinjenim zahtevom, s obzirom da se udruženja žena uglavnom bave negovanjem tradicije i etno baštine, da napravimo jedan objedinjeni zahtev, uputimo ga Vladi i ministarstvima da bi se žene osnažile i da to negovanje tradicije, osim što je hobi, kasnije postane posao koji će ih ekonomski osamostaliti. Naročito u vreme kada su mnoge žene u 50-tim godinama izgubile posao, pa nisu za penziju a teže se zapošljavaju. Jedini izvor sredstava je ta neka kućna delatnost, kućna radinost, osnivanje malih firmi i krajnji cilj da jedna preduzetnica uposli još najmanje tri žene pored sebe”.

Inicijativa za inicijativom u Nišavskom okrugu

Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga je naglasila da je ovo prvi sastanak sa Kućom klastera Niš, ali da je prezadovljna da su sve predstavnice sa kojima se sastala imale svoje ideje i svoje predloge za rešavanje problema koje imaju.

“Posebno me raduje što je ovaj šesti sastanak protekao u razgovoru o konkretnim idejama, i što su svi pokazali pravi građanski aktivizam, a svi zajedno možemo da napravimo atmosveru koja bi bila povoljna za sve”, kazala je Dragana Sotirovski. “Žene preduzetnice imaju fantastične ideje, imaju svoj posao od kojeg žive, ali zapošljavaju i druge. One već privređuju, a ovde su samo da iznesu svoje ideje i zatraže pomoć da ih poveže sa ljudima u raznim ministarstvima, da im da vetar u leđa, u svakom slučaju da ih podržimo”.

Sotirovski je dodala da su svi, uključujući i ministre, svi radili tokom leta, i da očekuje da oni na poziv Nišavskog okrga dođu u Niš i tada razgovaju o rešavanju nekih pitanja.

“Očekujemo pomoć u rešavanju problema jer je pomoći i do sada bilo. Neke stvari smo rešavali u roku od 10, 15 dana, neke čekaju na rešenje. Danas smo čuli mnogo zanimljivih i dobrih ideja, kao što je ideja o  poljoprivredno-socijalnoj zadrugi za Rome koji su željni da rade, da se uključe u sistem i zadrugarstvo. Lobiraćemo i za njihovu zadrugu kod ministra Milana Krkobabića”, koji se bavi ovom tematikom, naglasila je Sotirovski.

 

Komentara: 0


#   Niš   Dragana Sotirovski   Danijela Petković   preduzetništvo  Udruženje Kruna  Danka Milojković
@
[ Dodaj komentar ]