Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Organske jabuke sa plantaže kod Vladičnog Hana

rssBookmark and Share

Vladičin Han 09.07.2019. Južna Srbija Info

U Žitorađu kod Vladičinog Hana zasađena je najveća plantaža organskih jabuka u Srbiji. Zasadi jabuke kompanije "Nektar" prostiru se na 45 hektara, a već ove godine očekuju prinos od 500 tona.

Foto: RTS
Foto: RTS

Tip zemljišta, osunčanost, količina padavina, sve to ide u prilog proizvodnji organskih jabuka. Obnovljen je stari, zapušteni zasad, pored njega podignut i novi. Korišćene su sorte otporne na bolesti.

"Ne samo da su korišćena organska đubriva nego je Delišes Han napravio zatvoreni sistem, proizvodnja u kojoj organski otpad koji nastaje u preradi voća se kompostira i nakon toga se taj kompost koristi, posebno u zasnivanju novih zasada", objašnjava profesor

Slobodan Milenković iz Instituta za voćarstvo.

Kompanija "Nektar" otkupljuje voće od kooperanata, ima ih oko 1000, ali nije bilo na našem tržištu organske jabuke. Već ove godine ubraće oko 500 tona. Planiraju da plantažu prošire na 114 hektara.

"Srbija je poznata po jabuci, nažalost, organsku jabuku smo prinuđeni u većoj meri da uvozimo za naše gotove prizvode, i zbog smo tu videli mogućnost i potencijal", kaže Mihailo Janković iz kompanije "Nektar".

"Pokušaće da poveže kooperante, i da do svakog poljiprivrednog proizvođača dopre sa pričom o organskoj proizvodnji budućnost poljoprivrede u organskoj proizvodnji", navodi Branislav Tošić, pomoćnik predsednika opštine.

U Srbiji je 7 odsto poljoprivrednog zemljišta pogodno za organsku proizvodnju, koristi se 0,4 odsto.

"Ovim putem želim da podstaknem naše poljoprivrednike, prozvođače da uđu u ovaj segment, ovo je zaista jako, jako dobar segment, možda malo kompleksniji, ali su tu ljudi koji znaju, velike firme koje znaju, a tu smo i mi", navodi Marko Čadež, predsednik Privredne komore.

"To je sa jedne strane sinergija najsavremenijih dostignuća u poljoprivrednoj struci, i sa druge strane očuvanje životne sredine, očuvanje zdravih stilova života, zdravlja ljudi, biljaka i životinja", Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U sezoni branja zaposliće stotinu radnika, kasnije i više, kada se plantaža proširi. Instalirana je i automatska stanica, meri osunčanost, vlažnost zemljišta, padavine, pomaže da se odredi najbolje vreme za primenu mera zaštite.

Komentara: 0


#   Vladičin Han   jabuka   Slobodan Milenković   Branislav Tošić   državni sekretar   organska proizvodnja   Marko Čadež   očuvanje životne sredine   Nektar plantaža
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima