Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Koristan savet u borbi protiv koronavirusa, mladog naučnika postdiplomca, dr Ivana Minića

rssBookmark and Share

Niš 15.03.2020. Južna Srbija Info

Suočeni sa pandemijom koronavirusa COVID 19, u medijima i na društvenim mrežama pojavili su se brojni saveti kako i na koji način se boriti u sprečavanju, pre svega širenja ovog smrtonosnog virusa.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Redakcija portala Južna Srbija Info preporučuje koristan i vrlo jednostavan savet dr Ivana Minića iz Niša.

Kao svaka odgovorna osoba u njegovoj branši, dr Minić je objavio post na društvenoj mreži Fejsbuk, koji jednostavno govori više, od mnogih saveta svetskih stručnjaka. 

Objavu prenosimo u celosti. . 

"Nisam ostao imun na celokupnu situaciju, pa se ovim putem i oglašavam. Biću kratak, ali nadam se koristan za ljude koji su u nedoumici ili nekoj vrsti panike. Virus koji trenutno hara svetom je veoma virulentan, tj. vrlo lako se prenosi sa čoveka na čoveka, to je njegova loša strana, inače je virus kao i svaki drugi, neće pobiti pola čovečanstva.

Deca ispod 9 godina su zaštićena, mogu imati koronavirus, ali u 99,9 odsto slučajeva bez ikakvih simtoma, stariji od 9 godina, pa do nekih 60-70, bez komobirditeta, odnosno nekih hroničnih bolesti (kardiovadkularne bolesti, dijabetes, opstruktivne bolesti pluća i dr.) će imati simptome kao kod običnih sezonskih prehlada.

Veći deo stanovništa nikada neće ni saznati da su bili inficirani ovim virusom. Međutim, opasnost ove infekcije je najveći za starije ljude, a pre svega hronične bolesnike, kod njih se ova virusna infekcija komplikuje upalom pluća, a nažalost za neke i smrtnim ishodom.

Sve gore navedeno je zaključak naučnika koji se ozbiljno bave "koronom" i moj zaključak, nakon pročitanih preko 30 naučnih publikacija na datu temu.

Sve sam ovo napisao da bi probudio svest ljudi da se pridržavaju propisanih mera, da budu odgovorni prema starijim ljudima, jer njih ovaj virus zaista može da odnese, a oni nisu zaslužili da mi budemo bahati i neodgovorni.

Molim mlađe ljude, omladinu i sredovečne ljude da slušaju savete lekara i da na taj način zaštite svoje roditelje, bake i deke. Ne budimo bahati, neodgovorni i ne, nismo "frajeri", ako smo neempatični i ako ne verujemo nikom", objavio je Minić.

BUDIMO LjUDI, KRAĆE ĆE TRAJATI.

Dr Minić, poučen naučnim saznanjima, a u želji da zaštiti starijeg člana svoje porodice, hroničnog bolesnika, od mogućih posledica, i kao dobar primer ostalima, iako nije zaražen aktuelnim virusom, odlučio se na samoizolaciju.


#   Niš   saveti   Koronavirus   Ivan Minić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima