Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ograda

rssBookmark and Share

01.07.2015. Miodrag Tasić

Izgleda da Srbija i Balkan nisu više najgora područja za život.
Sudeći po broju azilanata.

Ograda

Naime, donedavno upravo su građani Srbije, Makedonije tzv. „Kosova“ i Crne Gore prednjačili po broju azilanata u Zapadnoj Evropi i Skandinaviji. Šta je to nagnalo stanovnike ovih slobodnih, demokratskih i naprednih država, sa sve legitimnim i demokratskim izabranim rukovodstvima da potraže politički azil u Nemačkoj, Švedskoj ili Austriji? Azil se dobija zbog nacionalne, verske ili političke ugroženosti. A koliko znamo, u pomenutim državama takve diskriminacije nema.

I taman se Evropa spremala da uvede vize građanima Srbije najpre, a potom možda i Makedoncima, Crnogorcima i „Kosovarima“, kad pohrliše neki drugi azilanti u Evropu. Avganistanci, Sirijci, Eritrejci, Pakistanci, nevoljnici iz Afrike, volšebnim putevima preko Turske, Grčke, Makedonije, i evo ih u Srbiji. Naravno, ni ti ugroženi ljudi, mahom mladići u najboljim godinama, žena i dece vrlo je malo, verovatno žene u muslimanskim državama nisu toliko ugrožene, pošto su dobro platili put u srećnu budućnost raznoraznim krijumčarima i kriminalcima, nisu blesavi u Srbiji da se zadrže. U Srbiji koja može da hrani pola Evrope, ni Srbi ne mogu da se prehrane. Cilj je Mađarska. Čim kroče na mađarsko tlo, odmah traže azil. Posle će već nekako dalje na sever. Nemačka je najpoželjnija destinacija. Deutschland über alles, -Nemačka iznad svega, nije parola samo Nemaca, već i za ubogog Pakistanca, Etiopljanina, Iračanina...

I šta sada? Mađari su pretrpani pravim ili lažnim azilantima. Treba to nahraniti, smestiti u nekakav objekat, lekari da ih pregledaju, dati im odeću, obuću, obezbediti kakvu-takvu razonodu. Za početak. Potom ih čak trajno integrisati u Mađarsko društvo. A ni Mađarska nije nešto  prebogata. Mađari, izgleda imaju ozbiljne političare, ne sudim samo po ovom pitanju, i zaključili da Srbija ništa ne čini da spreči azilante ilegalno da ulaze iz Srbije u Mađarsku. Ko bajagi naše vlasti žmure na priliv azilanata i još navodno ne sprečavaju krijumčare da ih prebacuju preko mađarske granice. Greše. Naše vlasti ne sprečavaju azilante da ilegalno ulaze iz Makedonije u Srbiju. A trebalo bi. Mi se nismo bavili ni srpskim nevoljnicima iz Hrvatske, Bosne ili sa Kosova, pa ćemo ovim belosvetskim. U proteklim ratovima na stotine hiljada naše braće proterano je s prostora bivše Jugoslavije. Tolike prazne kuće u Srbiji, prazni stanovi, vikendice, a izbeglice su živele u kolektivnim centrima. Metar kvadratni po glavi!

Bilo kako bilo, Mađari naumili da podignu zid na granici sa Srbijom. Da spreče ulazak azilanata. Nije baš zid, već žičana ograda. Četiri metra visine. Sad, da li će propustiti električnu struju kroz ogradu, da li će možda postaviti minsko polje posle žice, ne znam. Džaba se duri srpska vlast. Te, nije demokratski, nije evropski, mislili smo zidovi su srušeni. Mislio si, da, ali vidiš da nisu. Da je pameti pa i mi da smo imali žicu na granici s Albanijom. I minska polja i pse čuvare i kamere, naoružane elitne specijalce. Ne bi teroristi iz Albanije upadali tako lako u Srbiju. I ne bi se desilo ono što se desilo. Ni sada nije na odmet postaviti žicu na „administrativnoj liniji“ s Kosovom. Da ne upadaju šumokradice, teroristi i slični! Šta nas briga ako to Evropi ne pasuje. Toj Evropi ni Grčka ne pasuje, ali Grci imaju dostojanstvo, ponos, imaju Sirizu i Ciprasa. I usuđujem se da prognoziram pobedu Grčke protiv te famozne Evrope. Mnoge će to unesrećiti, ubeđen sam i neke u Srbiji, ali većina Srba svim srcem navija da Grčka uspe u sporu s Evropom, čitaj Nemačkom!

No, vratimo se mi mađarskoj ogradi. Ni Mađari ne šljivošu Evropu. Postaviće oni ogradu. Briga ih šta Evropa o tome misli. Tek za srpsko rukovodstvo ne daju ni pet para. Mađari najurili MMF, pa će sitnu boraniju da zarezuju. Ne treba ih ni osuđivati. Ljudi brane svoj interes. Isto kao i Grci. Kamo sreće da su i neki drugi takvi. Dakle, Mađarima ne trebaju novi azilanti. I ovi što su se već dokopali Mađarske, na vrh glave su im. Nešto smatram da ni nama nisu preko potrebni. Malo li je naše bede? Koliko vidim ne otimaju se ni azilanti da ostanu u Srbiji. Hteli bi dalje. Rekosmo, pre svega u Nemačku. Ako ubuduće nije moguće preko Mađarske, afrički i azijski azilanti mogu iz Srbije u neke druge države Evropske Unije. Hrvatska, Bugarska, Rumunija, takođe su članice elitne evropske porodice. Ne treba ni objašnjavati azilantima kuda vodi najkraći put za Hrvatsku, potom Sloveniju, i tako dalje. Saznaće i bez nas. A sve ove nama susedne zemlje, računajući i Sloveniju, demokratske su, solidarne i humane, i Srbiji veoma prijateljske i naklonjene. Siguran sam da će rado prihvatiti stradalnike iz belog sveta.

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić


#   Miodrag Tasić   azilanti   migranti   MMF   Mađarska  
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima