Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nonijusi iz Gornjeg Međurova

rssBookmark and Share

Gornje Međurovo 09.12.2010. Izvor: Politika

Na samo pet kilometara od centra Niša je selo Gornje Međurovo. Dok se o susednom Donjem Međurovu više čulo poslednjih meseci, zbog izgradnje velike industrijske zone, o Gornjem se mnogo zna po jedinstvenom poduhvatu porodice Ilieski. Supružnici Jasna i Toni i njihovi sinovi Damir i Dušan svoj život posvetili su konjima. Ali, ne običnim, već zaštićenoj vrsti konja kojoj je doskora pretila opasnost da potpuno nestane.

Nonijusi iz Gornjeg Međurova

Porodica Ilieski čuva i neguje nonijuse, o kojima Toni kaže:

– Do pre tridesetak godina na ovim srpskim prostorima bilo je preko hiljadu grla ove rase konja. Nažalost, danas ih je možda samo pedesetak. Iz ljubavi prema konjima uopšte, ali posebno prema jednoj izuzetnoj vrsti ovih životinja svi u porodici potpuno smo se posvetili uzgajanju nonijusa i naš cilj je da ih očuvamo i doprinesemo obnavljanju vrste. Takođe, nastojimo da što više dece približimo konjičkom sportu i zbog toga smo poslednjih godina veoma uspešno organizovali rad sa mališanima i rekreativne i sportske aktivnosti sa nonijusima.

Dr Jasna Ilieski, veterinar, zvanično je lekar u Konjičkom klubu „Nonijus“, a Damir i Dušan su zajedno sa ocem Tonijem treneri. Ova prelepa i topla jesen, sa pravim miholjskim letom, pružila je produženo i veliko zadovoljstvo mnogim građanima Niša, ponajviše devojčicama i dečacima, da se druže sa konjima.

– Bukvalno do poslednjeg ovojesenjeg zraka sunca, jer je dugo u Nišu i okolini bilo toplo i lepo vreme, a pre zimskih i hladnih dana koji se najavljuju, iskoristili smo za svoje aktivnosti. Organizovali smo više izleta i pravih safari tura za naše članove rekreativce od sedam do 77 godina. Naši safariji na Suvoj planini, ili Jastrepcu, na primer, trajali su po tri ili četiri dana. Na konjima smo obilazili planinske visove i vrhove, a u posebnoj turi i manastire na jugu i jugoistoku Srbije – ispričao nam je Toni Ilieski.

U Konjičkom klubu „Nonijus“ aktivnosti se odvijaju u tri kategorije – za decu, rekreativce i sportiste. Naročita pažnja posvećuje se mališanima sa posebnim potrebama iz ustanova u kojima su zbrinuti u Nišu. Damir i Dušan svakodnevno već nekoliko godina strpljivo i marljivo rade sa devojčicama i dečacima koji stiču prva iskustva sa konjima, a uvek imaju slobodnog vremena za mališane ometene u mentalnom razvoju.

Takmičari sportisti KK „Nonijus“ okitili su se brojnim priznanjima, nagradama, titulama i peharima, kaže Toni Ilieski:

– Klub smo zvanično osnovali 2006. godine, a samo u ovoj naši takmičari bili su ekipni pobednici države u pionirskoj konkurenciji u preskakanju prepona i prvaci u daljinskom jahanju na 20 kilometara. Izuzetne rezultate postigli smo i u Balkanskoj ligi, u daljinskom jahanju na 160 kilometara, gde je učestvovalo preko 30 takmičara iz sedam balkanskih država – istakao je Ilieski.

Uz Konjički klub „Nonijus“ je celo Gornje Međurovo, o čemu meštani ne kriju svoje zadovoljstvo. Od kada je klub počeo svoje aktivnosti mnogo šta se promenilo u ovom seoskom naselju u dolini Južne Morave. Čuva se tradicija srpskog sela, obnavljaju se zaboravljeni seoski običaji i neguje veliko gostoprimstvo. A meštani Gornjeg Međurova zaista znaju da dočekaju, ugoste i isprate svakog ko u selo i kod Ilieskih dođe. Dvorište ove porodice na tridesetak ari, gde nonijusi borave i gde se čuvaju, gde je organizovana škola jahanja, stalno je puno posetilaca. Gornje Međurovo je već postalo i prava turistička atrakcija pored Niša.

 


#   Gornje Međurovo
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima