Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Velika sreća melovačke sirotinje

rssBookmark and Share

21.02.2011. Dušan Kocić

Velika sreća u siromašnom domu porodice Stanković u Melovu

Mali Jovan Stanković preživeo porođaj iako su mu lekari davali jedan posto nade, jer je u ikubatoru GIK-a u Beogradu proveo pet meseci, ali je nedavno proslavio prvi rođendan i odrasta u – selu Melovu, ,,leskovačkoj nedođiji’’

Mali Jovan u naručju majke Violete Stanković
Mali Jovan u naručju majke Violete Stanković

LESKOVAC - U porodici Violete Stanković, u selu Melovu, u ,,planinskoj nedođiji’’ leskovačke opštine, na samoj administrativnoj među sa Kosovom i Metohijom, sreća je došla nenadano, ali je ostalo trajno!

Rodio se mali Jovan. Iz vanbračne zajednice pristigao je na svet u sedmom mesecu trudnoće njegove majke Violete. Imao je samo 600 grama i u inkubatoru GAK-u u Beogradu morao da provede pet meseci boreći se između života i smrti!

Pre nekoliko dana u porodici malog Jovana obeležen je prvi rođendan! Radost, pomešana sa tugom, bili su deo velike svečanosti. Muzika, pa suze, suze radosnice, pa pesma, pa opet suze... To je bio trenutak velikog slavlja.

Proslava prvog rođendana organizovana je u kućerku sagrađenom od blata. Nezamislivo za 21. vek! To je istina ovoga kraja. Besparica je tome kumovala, ali ovde zbog toga nisu tužni. Naprotiv, u staroj kući sve je lepo porodici Stanković, jer mali Jovan greje dušu!

-Ne znam kako da opišem sreću koja je pristigla u naš dom! - besedi majka Violeta, koja je, zbog zdravstvenih poteškoća, odnosno visokog krvinog pritiska, morala da se porodi u sedmom mesecu trudnoće.

Neposredno pre porođaja majka Violeta je dala pismeni pristanak da u izboru između njenog i Jovanovog života doktori biraju novog člana Melova.

Kada su mnogi saznali za sudbinu ove porodice koja živi u planinskom krajoliku leskovačake opštine, u krajnje skromnim uslivima, priskočili su u pomoć. Prvi su reagovali lokalna samouprava Leskovca, Večernje novosti, kompanija Zdravlje Actavis, Uprava policije u Leskovcu, ali i desetine pojedinaca iz svih krajeva Srbije.

-Hvala svima, najvie doktorima koji su mi doneli sreću! – kaže Vileta Stanković, dok briše suze radosnice i grli svog jednogodišnjeg sina Jovana, najmlađeg stanovnika planinskog sela Melovo.

Dejan Stamenković, načelnik Odeljenja policije iz Leskovca kaže da su pripadnici policije oslonac malobrojnom stanovništvu Melova, sela u planinskom bespuću.

-Izlazimo u susret svima, naročito kada je potrebno da nabave lek, jer je predeo gotovo neprohodan – kaže Dejan Stamenković, načelnik Odeljenja policije u Leskovcu.

Koliko je potrebno da čovek bude srećan? To pitanje mnogi postavljaju, ali su odgovori različiti i često teško razumljivi. U Melovu, u porodici Stanković, odgovor ne kriju: njihova najveća sreća je mali Jovan.

-Samo da nam je živ i da ga, dok možemo, pratimo u srećnom odrastanju – kaže Viloeta Stanković, dok se radost meša sa tugom, jer se iza ove srećne završnice porođaja i prvog rođendana krije – materijalno siromaštvo!

 

 

 


#   Večernje novosti   lokalna samouprava
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima