Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je Velika subota

Bookmark and Share

30.04.2016. Južna Srbija Info

U Veliku subotu sovršavamo Pogrebenje Božanskog tela i silazak u ad Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista, kojim je obnovio ljudski rod od truleži i preveo ga u život večni.

Danas je Velika subota

Po kalendaru SPC danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti, ovaj dan se obeležava u molitvi i tišini. Na današnji poslednji dan Nedelje stradanja i smrti vernici celivaju plaštanicu na Hristovom grobu koja se na Veliki petak svečano iznosi pred pravoslavne oltare i krajem dana u subotu, pred slavlje Vaskrsenja, uz poseban ritual ophoda oko crkve unosi u oltar.Ponoćnom Vaskršnjom liturgijom završavaju se dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja. 

Onaj koji sjedinjuje sve beše podignut na Krst, i cela tvorevina ridaše videvši Ga obnaženog na Drvetu. Sunce sakri zrake, zvezde odbaciše svoj sjaj, zemlja se strašno potrese, more se povuče a kamenje raspade. Mnogi grobovi se otvoriše i ustadoše mnoga tela svetih. Pakao je ječao a Jevreji se staraše kako da prošire lažne vesti protiv Hristovog vaskresnja. A žene uskliknuše: „Ovo je preblažena subota u koju Hristos spava, ali će ustati u treći dan!"

Jutrenje, Velika subota

Danas je u grobu Onaj Koji drži tvorevinu na Svome dlanu. Kamen pokriva Onoga Koji je prekrio nebesa slavom. Život spava, pakao drhti a Adam je oslobođen od okova. Slava Tvome blagoustrojenju, Kojim si sve ispunio, darujući nam večnu subotu, Tvoje presveto Vaskrsenje iz mrtvih.


#   SPC   hrišćanstvo   Veliki petak   Isus Hrist   Velika subota
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima