Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ukrajinski avion koji je poleteo iz Niša pao u Grčkoj, prenosio naoružanje za Bangladeš - osam čanova posade poginulo

rssBookmark and Share

Niš 17.07.2022. RTS, Južna Srbija Info

Ministar Nebojša Stefanović rekao je na konferenciji za novinare da je avion "antonov 12", koji je sinoć pao u Grčkoj, prenosio 11,5 tona proizvoda naše namenske industrije za Ministarstvo odbrane Bangladeša.

RTS Screenshot
RTS Screenshot

Svih osam članova posade su, nažalost, poginuli, rekao je Stefanović i potvrdio da nisu srpski državljani, prenosi RTS.

Ministar Nebojša Stefanović je rekao da je avion poleteo u 20.40 iz Niša. Prema njegovim rečima, a vlasnik aviona je ukrajinska kompanija. Roba koju je prenosio avion je naše kompanije "Valir".

"Obraćam vam se povodom pada aviona ‘antonov 12 na teritoriji Grčke koji je poleteo sa našeg aerodroma u Nišu. Radi se o avionu ‘antonov 12’ čiji je vlasnik firma Meridijan iz Ukrajine. Imao je znak MEM3032", istakao je Stefanović.

Kako je istakao, svih osam članova posad je izgubilo život.

"Avion je poleteo oko 20.40 iz Niša i prevozio oko 11,5 tona proizvoda naše namenske industrije krajnjem kupcu u Bangladešu. Kupac je bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša", kaže ministar.

Stefanović kaže da je let imao dozvolu za let od Niša, sa tehničkim sletanjem u Amanu, Rijadu, Ahmedabadu i planirano je da sleti u Daku, kao finalnu destinaciju.

"Vlasnik robe je bila privatna kompanija "Valir" iz Srbije. Ovaj let je imao sve uredne dozvole, sve u skladu sa međunarodnim propisima", istakao je Stefanović. 

Napomenuo je da su neki mediji zlonamerno spekulisali da se tim avionom prevozi naoružanje Ukrajini.

Potvrdio je da od 2016. godine nije izdata nikakva dozvola koja bi prevozila naoružanje iz Srbije u Ukrajinu ili u Rusiju.

"Avioni kojim se transportuje ova oprema su velikog kapaciteta i njih su pre svega proizvodili bivši Sovjetski Savez, a korisnici su Rusija, Belorusija i Ukrajina. Ruski i beloruski zbog međunarodnih sankcija ne mogu da prenose naoružanje, a ukrajinski zbog situacije u toj zemlji ne mogu da se vraćaju u Ukrajinu i da tamo sleću i angažovani su širom sveta za prenos ove robe", rekao je Stefanović.

Pojasnio je da Srbija izvozi naoružanje samo u skladu sa međunarodnim dozvolama. Očekuje ove godine i značajniji izvoz.

Na postavljeno pitanje o robi koja je bila u avionu pojasnio je da je reč o osvetljavajućim minobacačkim i školskim minama .

 


#   Niš   saobraćajna nezgoda   Nebojša Stefanović   Grčka   avioni   oružje   aerodrom Konstantin Veliki   Ukrajina   avio nezgoda   Bangladeš
@nesastefanovic @NisAirport @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima