Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Na Preševu zaplenjeni antički predmeti stari više od dve hiljade godina

rssBookmark and Share

Preševo 20.09.2019. Južna Srbija Info

Carinici su u saradnji sa policijom 17. septembra 2019. godine na prelazu Preševo sprečili pokušaj krijumčarenja antičkih predmeta starih više od dve hiljade godina.

Na Preševu zaplenjeni antički predmeti stari više od dve hiljade godina

Slučaj je otkriven u ranim popodnevnim časovima kada su dežurni carinik i policajac na ulazu u zemlju odlučili detaljno da pregledaju automobil italijanskih registarskih oznaka kojim je upravljao 54-godišnji makedonski državljanin.

Na pitanje carinskog službenika da li ima nešto da prijavi, vozač je odgovorio da sa sobom nosi samo lične stvari.

Ubrzo je, međutim, otkriveno da se na zadnjem sedištu, u putnoj torbi sa ličnim stvarima, nalazi i 7 (sedam) kamenih predmeta arheološke vrednosti.

Reč je o 5 predmeta od žuto-braon ćilibara i 2 mermerna predmeta sa stilizovanim predstavama žene, muškarca i konja izvedenih u tehnici duboreza, kao i jedne kamene posude u obliku vaze.

Većina figura teži između 300 i 400 grama, dok je najveća izrazito stilizovana predstava glave i  poprsja muškarca sa naglašenim delovima (oči, nos, usta, kosa i grudi) teška 2,5 kilograma.

Vozač je službenicima rekao da je predmete dobio od svog prijatelja, koji ih je otkrio u blizini Strumice i da je imao nameru da ih odnese u Italiju gde živi kako bi krasili njegov dom. 

S obzirom da se radi o antičkim predmetima čiju starost i vrednost je moguće utvrditi samo stručnom ekspertizom, konsultovano je Odeljenje za arheologiju Narodnog muzeja u Vranju, koje je potvrdilo da je reč o predmetima iz helenističke ere starim oko 2.500 godina.

Pošto se radi o stranom državljaninu, Prekršajni sud u Preševu je u hitnom postupku doneo odluku da putnik koji je pokušao da prokrijumčari antikvitetne predmete bude kažnjen novčanom kaznom, a kako vrednost prekršaja prevazilazi trećinu vrednosti vozila u kome su predmeti pronađeni, zadržan je i automobil ''golf 3 karavan''. Presudom je odlučeno i da predmeti budu trajno oduzeti i predati Narodnom muzeju u Vranju.


#   Preševo   carina   krijumčarenje   Granični prelaz   Narodni muzej Vranje   antika   antika
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima