Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На Прешеву заплењени антички предмети стари више од две хиљаде година

rssBookmark and Share

Прешево 20.09.2019. Јужна Србија Инфо

Цариници су у сарадњи са полицијом 17. септембра 2019. године на прелазу Прешево спречили покушај кријумчарења античких предмета старих више од две хиљаде година.

На Прешеву заплењени антички предмети стари више од две хиљаде година

Случај је откривен у раним поподневним часовима када су дежурни цариник и полицајац на улазу у земљу одлучили детаљно да прегледају аутомобил италијанских регистарских ознака којим је управљао 54-годишњи македонски држављанин.

На питање царинског службеника да ли има нешто дa пријави, возач је одговорио да са собом носи само личне ствари.

Убрзо је, међутим, откривено да се на задњем седишту, у путној торби са личним стварима, налази и 7 (седам) камених предмета археолошке вредности.

Реч је о 5 предмета од жуто-браон ћилибара и 2 мермерна предмета са стилизованим представама жене, мушкарца и коња изведених у техници дубореза, као и једне камене посуде у облику вазе.

Већина фигура тежи између 300 и 400 грама, док је највећа изразито стилизована представа главе и  попрсја мушкарца са наглашеним деловима (очи, нос, уста, коса и груди) тешка 2,5 килограма.

Возач је службеницима рекао да је предмете добио од свог пријатеља, који их је открио у близини Струмице и да је имао намеру да их однесе у Италију где живи како би красили његов дом. 

С обзиром да се ради о античким предметима чију старост и вредност је могуће утврдити само стручном експертизом, консултовано је Одељење за археологију Народног музеја у Врању, које је потврдило да је реч о предметима из хеленистичке ере старим око 2.500 година.

Пошто се ради о страном држављанину, Прекршајни суд у Прешеву је у хитном поступку донео одлуку да путник који је покушао да прокријумчари антиквитетне предмете буде кажњен новчаном казном, а како вредност прекршаја превазилази трећину вредности возила у коме су предмети пронађени, задржан је и аутомобил ''голф 3 караван''. Пресудом је одлучено и да предмети буду трајно одузети и предати Народном музеју у Врању.


#   Прешево   царина   кријумчарење   Гранични прелаз   Народни музеј Врање   антика   антика
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима