Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kamiondžije prete blokadom puta

rssBookmark and Share

Niš 22.07.2011. Izvor Južne vesti

Stotinak kamiona natovarenih robom iz Srbije, već treći dan stoji na administrativnom prelazu sa Kosovo i Metohijom kod sela Merdare.

Kamiondžije prete blokadom puta

MERDARE – Vozači kamiona kažu da se nalaze u bezizlaznoj situaciji, da ne mogu da vrate robu nazad u Srbiju, a da im se do sada niko nije obratio i objasnio zašto ne mogu na drugu stranu južne Srpske pokrajine. Kamiondžije najavljuju potpunu blokadu magistralnog puta Niš – Priština kod Merdara, čime bi bio onemogućen putnički saobraćaj koji za sada normalno funkcioniše u oba pravca. U najgoroj situaciji je osam kamiona koji se nalaze u međuprostoru.

- Oko 19:15č u sredu uveče sam prešao naš prelaz i bio prvi na rampi sa kosovske strane. Međutim usledila je pauza njihovih carinika, a već od 20č počela je zabrana ulaska naše robe na teritoriju Kosova i Metohije tako da sam ostao zarobljen ovde. Vozim plastične podmetače za bombonjere – kaže Dalibor i dodaje da zbog velike vrućine postoji mogućnost da se plastika deformiše i postane neupotrebljiva. Robuvozim do Podujeva, koje je udaljeno nekih 6 do 7 kilometara od mesta gde smo sada.

Ostali autoprevoznici koji sa „naše“ strane iščekuju razvoj situacije, nadaju se skorom rešenju problema.

- Imamo uredne carinske deklaracije od 20 jula. Neka puste nas da stignemo gde smo krenuli, a onda neka zabranjuju dalji prevoz robe i rade šta hoće. Ceo problem se obija o glavu nas običnih ljudi koji izdržavamo porodice od ovog posla. Novac i hrana nam ponestaju, udaljeni smo više stotina kilometara od kuće. Tražimo hitno rešenje nadležnih u zemlji, ili će doći do blokade kompletnog saobraćaja na ovom prelazu – ističe Mirsad Emrović, prevoznik iz Novog Pazara koji vozi pšenicu iz Čačka za Prištinu.

Carinici na prelazu sa kosovske strane nezvanično su nam rekli da samo rade svoj posao i da im je tako naređeno. Oni tvrde da dok se ne donese drugačija odluka, ni jedan kamion iz Srbije neće preći na njihovu stranu. Sa strane Kosova i Metohije na administrativnom prelazu Merdare, nema dužeg zadržavanja putničkih vozila, kao ni kamiona koji idu ka Srbiji.


#   Niš   saobraćaj   Priština
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima