Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kiša za prvomajske praznike, na "izlet u restoran ili ostanak kod kuće"?

rssBookmark and Share

Niš 29.04.2019. RTS, Južna Srbija Info

Meteorolog prognostičar Nedeljko Todorović najavljuje kišovito vreme za prvomajske praznike. Danas, sutra i 1. maja biće nepovoljno vreme za izlete, ali će biti dobro za poljoprivrednike. Kiša koja ovih dana pada i tek će da pada zlata vredi, kaže Todorović.

Foto: Nj.P. Južna Srbija
Foto: Nj.P. Južna Srbija

Prema njegovim rečima, najviše kiše biće danas popodne, noćas i naročito sutra i delom 1. maja. Najveća količina padavina biće na severu i zapadu i to između 20 i 40 litara po kvadratnom metru, nešto malo manje biće na jugoistoku i jugu.

U Srbiji neće biti mesta gde neće padati kiša.

Iako su izletišta u blizini Niša spreman za 1.  maj, Nišlije će ipak morati se snalaze, bilo da je to okupljanje u privatnom aranžmanu, ili u nekoj od niških kafana.

Na osnovu analize vremenskih prilika u poslednjih 30 godina, Todorović je rekao da je vreme za prvomajske praznike lutrija, jer je u jednoj polovini slučajeva bilo lepo vreme za izletnike, a u drugoj polovini kiša.

Todorović je inače, zagovornik teorije da se ciklično smenjuju vrela i umerena leta, isto kao i hladne i umerene zime. 

Prema toj teoriji, kaže da ne bi trebalo da uđemo u period sa ekstremno toplim letima.

"Prošle godine smo u junu i julu imali dosta kiše i temperature su bile oko prosečnih vrednosti. Avgust je bio sušan i topao, tako da čitavo leto nije bilo toplo, kaže Todorović.

Smatra da bi ove godine na osnovu tog cikličnog ponavljanja, leto bilo malo toplije i sa nešto manje kiše u julu i avgustu.

U periodu koji dolazi, u maju i junu biće dosta padavina, sa lokalno izraženim jakim pljuskovima i nepogodama.

Sada ulazimo u period sa letnjim padavinama kada na mali prostor može da padne velika količina, a u bližoj okolini po neka kap kiše, kaže Todorović.

"U petak je bilo 30 stepeni i to je znak da čim je jedan period ekstremno topao odmah iza toga sledi pad temperature i to je karakteristika našeg vremena i naše klime", rekao je Todorović. 

Komentara: 0


#   Niš   kiša   izletište   uranak   1. maj   Praznik rada
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima