Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ministarka Ana Brnabić posetila Leskovac

rssBookmark and Share

Leskovac 03.09.2016.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić posetila je Leskovac, gde je sa čelnicima grada razgovarala o pitanjima i izazovima koje se tiču lokalnih samouprava, njihovog odnosa sa republičkim nivoom vlasti, kao i o izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

Ministarka Ana Brnabić posetila Leskovac

Ovom prilikom bilo je reči o Zakonu o finanssiranju lokalnih samouprava. Prema rečima gradonačelnka Cvetanovićalokalne samouprave ostale bez značajnijih prihoda, poreza na zarade, firmarine, ekološke naknade, prihoda od takse za držanje motornih i priključnih vozila usvajanjem prvobitnog Nacrta Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

- Inicijativom lokalnih samouprava, ali i Vašom svesrdnom pomoći, na kraju Vam se zahvaljujem, grad Leskovac je u potpunosti zadovoljan predloženim Nacrtom Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Tačno je da će grad Leskovac biti uskraćen za oko 41 milion poreza na zarade, ali to je i prilika da iz sredstava koje je Vlada Republike Srbije opredelila za projekte koji bi se finansirali ili sufinansirali iz republičkog budžeta, lokalne samouprave koje su spremne, a tu vidim i grad Leskovac, mogu da apliciraju i povuku mnogo veća sredstva nego što je umanjenje po osnovu poreza na zarade, koje će od 1. januara 2017. godine stupiti na snagu - izjavio je gradonačelnik Leskovca.

On je govorio i o prihodima i načinu funkcionisanja Grada Leskovca.

- U narednom periodu ćemo završetkom procesa legalizacije i revidiranjem baze podataka poreskih obveznika, naročito poreza na imovinu, uticati na znatnije povećanje izvornih prihoda u ukupnim prihodima. Posebnu pažnju u narednom periodu posvetićemo i zemljištu, kako izgrađenom tako i neizgrađenom, u smislu povećanja prihoda i poboljšanju privrednog ambijenta u našem gradu. Racionalizacijom gradskih uprava i podizanjem nivoa kvaliteta usluga, planiramo još veće približavanje potencijalnim investitorima i osluškivanju njihovih zahteva - dodao je Cvetanović.

Preme rečima ministarke državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić Zakon o finansiranju lokala je odličan jer je pomirio sve strane.

- Imali smo obavezu prema MMF-u da ga donesemo, ali je novi način raspodele sredstava ipak sačuvao prihode lokalnih samouprava kako bi zadržale kvalitet usluga - rekla je Brnabić i naglasila da joj je od izuzetne važnosti da pokaže da je nenamensko trošenje sredstava kod gradova i opština samo izuzetak i da ima mnogo pozitivnih primera kako se koriste budžetska sredstva.

Ministarka je navela da je današnja poseta Leskovcu samo jedna u nizu i da će nastaviti da obilazi Srbiju i razgovara sa ljudima na lokalu jer su, prema njenim rečima, „izveštaji i cifre samo jedan deo priče, a realan život se može sagledati kad dođeš na lice mesta.“

- Lokalnom ekonomskom razvoju ćemo posvetiti posebnu pažnju i na tome će Vlada timski raditi, a najbolje je kada te inicijative prevashodno poteknu upravo sa lokala. Uz podršku za razvoj preduzetništva i saradnju sa Privrednom komorom Srbije, zajedno ćemo obilaziti gradove i opštine, skenirati situaciju i napraviti neku vrstu sinergije - naglasila je je ministarka Ana Brnabić na konferenciji za medije u Leskovcu i istakla i važnost implementacije Zakona o opštem upravnom postupku kao i rad na prenosu matičnih knjiga u elektronski oblik.


#   Leskovac   Goran Cvetanović   Vlada Republike Srbije   Ana Brnabić   MMF   Ministarstvo lokalne samouprave
@CvetanovicG @Vlada_SR @anabrnabic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima