Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ne pravi se registar žena koje su abortirale

rssBookmark and Share

06.12.2013. Autor: S. Todorović

Republički fond za zdravstveno osiguranje ne pravi nikakav registar o ženama koje su prekinule trudnoću. Odredbu o obavezi zdravstvenih ustanova da prijavljuju abortuse uveo je kako bi se sprečile zloupotrebe, objašnjava dr Momčilo Babić, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ne pravi se registar žena koje su abortirale

Po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti svaka trudnica, porodilja ima pravo na zdravstveno osiguranje tokom trajanja trudnoće i narednih godinu dana posle porođaja, a da, ukoliko dođe do abortusa, to pravo prestaje.

Ukoliko žene, koje su prema ovom zakonu bile zdravstveno osigurane, prekinu trudnoću gube pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu o trošku RFZO i one će, kako objašnjava Babić, imati pravo samo na hitnu medicinsku pomoć u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

- Obaveza zdravstvenih ustanova da prijavljuju svaki abortus nije ništa novo. Od 2006. godine državne bolnice šalju elektronskim putem fakture RFZO o abortusima, ali i lečenju svake bolesti, sa podacima u kojima se nalazi ime, prezime, matični broj, broj knjižice, adresa stana. Ti podaci se prikupljaju da bi Fond mogao da plati uslugu i nikada nije došlo do provale u informacioni sistem, informacije su strogo čuvane i ograničeni broj ljudi može da im pristupi - ističe dr Babić.

Ta odredba je uvedena da bi se obavezale i privatne ustanove da šalju podatke o prekinutim trudnoćama za kategoriju žena koje su osiguranje dobile zbog trudnoće. Žene koje nisu zdravstveno osigurane ubuduće će potvrdu o trudnoći moći da pribave i od privatnog lekara. Sada su i privatne i državne zdravstvene ustanove obavezne da izveste Fond o abortusima.

Ombudsman Saša Janković pojašnjava da zakon ne predviđa nikakav registar žena, ali da je u javnosti nastala zabuna zbog nedostatka informacija.

- Da takva odredba stoji u Zakonu, Rodoljub Šabić i ja bismo odmah reagovali. Međutim, do zabune i straha među građanima došlo je zbog loše komunikacije i nedovoljnih objašnjenja koje je Fond morao da da javnosti - ističe Janković.

Iako već dva dana u javnosti, ali i na društvenim mrežama građani najviše komentarišu pravljenje registra, Fond se do sada nije obraćao javnosti.


#   Saša Janković   osiguranje   informacioni sistem
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima