Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nekada i po dve-tri, danas u Nišu više nema ulica sa istim nazivom

rssBookmark and Share

Niš 08.07.2018. Južna Srbija Info

U Nišu je održana prezentacija projekta „Ažuriranje adresnog registra u Republici Srbiji“. Projekat se sprovodi pod pokroviteljstvom Predsednice Vlade Republike Srbije, a realizuju ga Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Republički geodetski zavod, čije je predstavnike primio Gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Gradonačelnik je pružio  punu podršku realizaciji ovog, za građane, izuzetno važnog projekta, i istakao da je već učinjeno mnogo po pitanju preimenovanja, tako da u Nišu više nema ulica sa istim nazivom.

Kada je reč o davanju naziva ulicama na seoskom području, Gradonačelnik je rekao da je ovo prilika da se mnogim ličnostima iskaže poštovanje i zahvalnost, a posebno onima koji su u ratnim dešavanjima u prethodnim decenijama izgubili život, pre svega u sredinama u kojima su živeli, naravno, uz saglasnost porodice.

U razgovoru je naglašeno i da će troškove tehničkog postupka, izrade tabli sa nazivima ulica i kućnih brojeva snositi Država, kako bi ovaj proces što manje koštao same građane, koji će kao jedinu obavezu imati to da sve promene unesu i u lične dokumente, što će, kada su u pitanju dokumenta sa ugrađenim čipom, takođe biti besplatno.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova 3.028.020 građana ima prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, od čega 2.676.898 građana je prijavljeno na adresama za koje nije određen ni naziv ulice (poznato kao „nema ulice bb“). Procena je da na teritoriji Srbije nedostaje nešto više od 47.000 naziva ulica, i milion kućnih brojeva, rekao je Vukašin Grozdić savetnik Predsednice Vlade Srbije.

Adresni registar poseduje podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara pored registra o privrednim društvima, registra stanovništva i registra nepokretnosti.

Za vođenje adresnog registra nadležan je Republički geodetski zavod, ali upis adresa RGZ vrši na osnovu formalnih odluka jedinica lokalnih samouprava o davanju naziva ulica. Zakon o lokalnoj samoupravi propisuje izvornu nadležnost lokalne samuoprave u dodeljivanju naziva ulica, trgova i zaselaka.

Krajem prošle godine Vlada Srbije formirala je koordinaciono telo za unapređenje adresnog registra koje uključuje sva relevantna ministarstva i organizacije.

Procena je da će ukupni troškovi ažuriranja registra i obeležavanja ulica i kućnih brojeva iznositi 5 miliona evra.

Očekuje se da će krajem 2018. godine biti raspisana objedinjena javna nabavka za sve tablice ulica i kućnih brojeva na teritoriji Srbije. Obeležavanje će trajati od novembra do kraja aprila 2019. godine.

Nakon ažuriranja ulica u JLS, lokalne službe i državni organi (MUP, LPA), sukcesivno će usklađivati svoje baze podataka sa ažuriranim registrom.


#   Niš   Vlada Republike Srbije   Darko Bulatović   reprezentacija   koordinaciono telo     Ministarstvo građevinarstva   adresa   Republički geodetski zavod   Javna nabavka   Komisija za promenu ulica   Adresni registar Srbije
@Vlada_SR @DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima