Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš postaje privremeno sedište Vlade

rssBookmark and Share

Niš 02.10.2016. Dragana Sotirovski, RTS

Sredinom oktobra premijer i ministri Vlade Srbije nedelju dana boraviće u Nišu. Planirane su brojne aktivnosti, među kojima su obilazak putne infrastrukture, Kliničkog centra Niša i pojedinih fabrika.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Zainteresovani građani koji zakažu razgovor moći će i da se sretnu sa predsednikom Vlade. Jedan dan u Nišu sa premijerom provešće i ambasadori zemalja EU.

Razgovor sa premijerom u Nišu zakazuje se elektronskim putem, slanjem ili ličnom dostavom pisma u Nemanjinu 11. Uputstvo o zakazivanju susreta dobija se pozivom na broj Vlade Srbije.

Građani kažu da bi premijera savetovali da obrati veću pažnju na jug zemlje, kao i kada će mladi da dobiju mogućnost da rade i da dobiju olakšice od države kako bi pokrenuli svoj biznis.

Aleksandar Vučić će u Nišu razgovarati sa gradonačelnicima i predstavncima pet okruga, obilaziće fabrike i posetiti pojedine banje.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović ističe da se svi pripremaju, jer, kako kaže, to je veliki događaj za grad i građane. "Vlada će u gradu biti sedam dana i radiće po svom planu i mi kao grad ćemo u tome dati svoj doprinos", dodaje Bulatović.

Pojedini mediji izveštavaju da bi u vreme boravka Vlade na jugu Srbije u Niš trebalo da dođe albanski premijer Edi Rama. Tema za razgovor je, kažu, mnogo, a neke od njih biće izgradnja auto-puta od Niša preko Prištine i Tirane do Drača, kao i osnivanje srpsko-albanske privredne komore.

Najavljeni poslovni forum u Nišu ekonomisti pozitivno ocenjuju jer će to, kažu, biti prilika za zainteresovane investitore, ali i za razgovor o potencijalnim olakšicama za siromašne opštine.

Ekonomista Boban Stojanović napominje da Srbija sa Albanijom ima veoma povoljne izvozno-uvozne aktivnosti. "Sedam puta više izvozimo nego što uvozimo", navodi Stojanović.

Dopisnik albanske televizije iz Beograda Idro Seferi kaže da će povezivanje Niša sa Dračom pomoći privrednicima, ali će ojačati veze dva naroda.

"Svih ovih godina bilo je pokušaja i raznih inicijativa za približavanje dva naroda, ali ako ne postoji politički konsenzus da je to u redu, ne mogu ni ljudi da se osećaju slobodno", naglašava Seferi.

Tačna trasa auto-puta trebalo bi da bude poznata naredne godine kada će biti završena i projektna dokumenatcija.


#   Niš   Aleksandar Vučić   Vlada Republike Srbije   Darko Bulatović   Edi Rama   Boban Stojanović
@avucic @Vlada_SR @DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima