Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

NSZ uzela pare i stopirala programe zapošljavanja

rssBookmark and Share

Prokuplje 30.07.2013. Izvor: Kurir

Nacionalna služba za zapošljavanje stopirala je sve mere aktivne politike zapošljavanja pa sami tim i realizaciju ugovora sa opštinom Kuršumlija o zapošljavanju oko 70 nezaposlenih kroz programe samozapošljavanja i otvaranja novih radnih mesta, iako je opština još 9. maja uplatila svoje učešće u iznosu od skoro 15 milina dinara.

NSZ uzela pare i stopirala programe zapošljavanja

Za program samozapošljavanja opština je uplatila 4.140.000 dinara a NSZ treba da obezbedi 3.220.000 dinara.

Nezaposleni sa evidencije NSZ, koji su prošli na konkursu, treba da dobiju po160.000 dinara za pokretanje sopstvenog biznisa. Za program otvaranja novih radnih mesta konkurisali su poslodavci, koji treba da dobiju po 300.000 dinara za svakog novozaposlenog radnika. Opština Kuršumlija je za ovaj program uplatila NSZ 10.800,000 dinara a NSZ treba da uplati 5.400,000 dinara.

"Direktor prokupačke filijale NSZ, koja realizuje ove programe, ne može da odgovori na pitanje da li NSZ ima novac za njihovu realizaciju. Ukoliko nemaju novac, moraće da vrate sredstva koja smo mi uplatili, a onda će opština tražiti dozvolu od Ministarstva finansija da sama realizuje programe", kaže Nebojša Jović pomoćnik predsednika opštine zadužen za finansije.

S druge strane direktor filijale NSZ Prokuplje Slavoljub Stojković kaže da je 25. juna direkcija NSZ stopirala sve mere aktivne politike zapošljavanja.

"Tada je rečeno da su mere stopirane dok se ne usvoji rebalans budžeta Republike Srbije. Čekamo nove informacije iz naše direkcije", kaže Stojković.

Inače, rebalans budžeta Srbije je usvojen još početkom jula a nema ni naznaka da će NSZ obezbediti svoj deo sredstava za realizaciju ovih programa. Isto je i sa programom javnih radova i drugim merama aktivne politike zapošljavanja.


#   Prokuplje   Kuršumlija   Nebojša Jović   opština Kuršumlija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima