Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od 1. jula parking ćete morati da platite za 5 minuta

rssBookmark and Share

Niš 27.06.2020. Niške vesti, južna Srbija Info

Nakon parkiranja automobila na obeleženim parking mestima u gradu, od 1. jula, građani će morati da uplate, produže parking ili pomere vozilo u roku od 5 minuta, u odnosu na dosadašnjih 15, poručuju u JKP „Parking Servis“ a prenosi portal Niške vesti.

Foto: Parking servis
Foto: Parking servis

Marijana Radosavljević, rukovodilac Službe za eksploataciju i kontrolu parkirališta kaže da je odluka da se od 1. jula vreme zaustavljanja pomeri sa 15 minuta na 5 minuta, usvojena zbog načina plaćanja parkinga, ali i zbog toga što su procene da će na taj način biti više slobodnih pakring mesta.

„U startu kada smo krenuli sa uvođenjem režima i vremenskog ograničenja za naplatu parkiranja osnovni način naplate kod većine korisnika je bio plaćanje putem parking karata. Tada je bio na snazi i Zakon o bezbednosti saobraćaja po kojem je stajanje do 15 minuta smatrano zaustavljanjem“, kazala je Radosavljević.

Vreme od 15 minuta, dodaje, tada je bilo idealno i što se tiče parkiranja i što se tiče plaćanja, jer su ljudi koristili tu uslugu na trafikama.

„Vremenom se sve to promenilo i 95% korisnika je prešlo na SMS način plaćanja parkinga. Tako da, iskreno, to se neće odraziti i neće uticati na većinu korisnika. Onaj ko plaća SMS-om ima mogućnost da plati odmah, u okviru tih pet minuta“, rekla je Radosavljević.

Ona dodaje da je sve u skladu sa zakonom, jer se, kako navodi, trenutno u Zakonu o bezbednosti saobraćaja parkiranjem smatra i kada se vozilo zaustavi na jedan minut.

„Mi na taj način, pošto je vremensko ograničenje po zonama definisano na sat, dva i tri, sa 15 minuta je bilo produženo teoretski to ograničenje, ovo je samo vraćanje u okvire predviđenog vremena. Očekujemo da ćemo povećati i broj izmena po jednom parking mestu“, kazala je Radosavljević.

Ona je dodala da smatra da veliki broj korisnika već poštuje okvir od pet minuta, jer čim parkira vozilo plati parking SMS-om.


#   Niš   saobraćaj   Parking servis
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima