Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od smrada ne možemo da otvorimo prozore!

rssBookmark and Share

Veternica 09.03.2013. Izvor: Rts

Grad Leskovac obezbedio je sve neophodne dozvole za nastavak započetih radova na izgradnji Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Kada bude stavljeno u upotrebu, krajem 2014. godine Leskovac će se pridružiti grupi malobrojnih gradova koji otpadnu vodu tretiraju po najvišim evropskim standardima.

Od smrada ne možemo da otvorimo prozore!

Kroz selo Bogojevca nošena Veternicom protiče sva otpadna voda iz Leskovca, a izgradnjom Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda rešio bi se veliki problem meštana u dvadesetčetiri sela.

Najteže je, kažu, onima čije su kuće uz samu reku.

"Leti je strašno. Ne možemo da otvorimo prozore, teško je i preko mosta preći, a na obali reke je i škola", kaže Snežana Mladenović iz Bogojevca.

Zato je, kako kažu, izgradnja Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za njih spas.

"Značiće nam puno, jer će valjda konačno Veternica biti čistija i nećemo trpeti nesnošljiv smrad u letnjim mesecima", kaže Tomislav Ilić, meštanin Bogojevca.

Radovi na trenutno najvažnijem leskovačkom projektu počeli su prošle godine. Izbori i zahtev da se izradi novi idejni projekat usporili su radove. Ponovo će biti intenzivirani krajem meseca, jer su svi neophodni uslovi stvoreni.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kaže da su obezbedili sve potrebne dozvole, a da će glavna građevinska dozvola biti gotova krajem marta.

"Mi smo spremni da tada intezivniji krenemo u radove. U isto vreme Grad je izvršio prenamenu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno pet miliona dinara", kaže Cvetanović.

Na samoj obali Južne Morave Grad je već izgradio gradski i industrijski kolektor. Bez pomoći evropskih fondova dalje ne bi mogao. Za investiciju vrednu preko 24 miliona evra EU je izdvojila nešto više od deset miliona. Istovremeno, zahvaljujući najvećoj holandskoj donaciji našoj zemlji od gotovo osam miliona evra biće izgrađena kanalizaciona mreža u dužini od 88 kilometara što će uticati na kvalitet života, posebno u seoskoj sredini.

Kada postrojenje bude završeno krajem naredne godine 800 litara kanalizacione i otpadne vode u sekundi u Južnu Moravu odlaziće prečišćeno skoro 100 odsto kao pitka voda.


#   Goran Cvetanović   voda   Veternica   građevinska dozvola   otpadne vode   Tomislav Ilić   prečišćavanje
@CvetanovicG @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima