Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Širi se epidemija stomačnog virusa

rssBookmark and Share

Vranje 29.08.2013. Autor: FoNet

Zvanično je registrovana 61 obolela osoba, od čega 57 iz Laloša i četiri u Gornjoj Ljubati, a šestoro obolelih je hospitalizovano.

Širi se epidemija stomačnog virusa

Vranjski Zavod za javno zdravlje je sapštio da je žarište epidemije u naselju Laloš, koje se nalazi na kraju sela Rajčilovci, i naseljeno je Romima.

Prema podacima iz opštinskog centra Bosilegrad, naselje ima 44 domaćinstva sa 150 do 220 stanovnika, što predstavlja i broj moguće eksponiranih osoba.

Vranjski zavod navodi da veoma mali broj domaćinstava ima uvedenu vodu iz gradskog vodovoda i kanalizacije. Otpadne vode su prisutne na neasfaltiranim putevima do kuća.

Na ulazu u naselje se nalazi divlja deponija, a svuda po naselju je prisutan čvrst plastičan otpad i fekalije ljudskog porekla. Takođe u samom naselju postoji jedno veće i nekoliko manjih smetlišta, upozoravaju lekari. Zavoda za javno zdravlje.

Tegobe kod hospitalizovanih i ostalih obolelih su bol u stomaku, temperatura iznad 40 stepeni, dijareja i malaksalost, a kod nekih i pojava krvi u stolici.

Hospitalizovani pacijenti su lekarima rekli da u njihovim porodicama i u naselju ima još dosta obolelih sa istim ili sličnim tegobama, ali se nisu javili lekaru.

U proces epidemiološkog ispitivanja uključena je ekipa Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Centar za humanu ekologiju i higijenu i Centar za kliničku i sanitarnu mikrobiologiju ŽJZ Vranje.

ŽJZ Vranje je preduzeo mere za suzbijanje daljeg širenja oboljenja gastrointestinalnih tegoba izazvanih bakterijom Šigela, tip 3.

Osnovnim i srednjim školama naloženo je da obezbede dovoljne količine zdrave pijaće vode, a biće organizovana i stroga trijaža dece pri dolasku u vrtiće.


#   Vranje   Zavod za javno zdravlje   divlja deponija   otpadne vode
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima