Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шири се епидемија стомачног вируса

rssBookmark and Share

Врање 29.08.2013. Autor: FoNet

Званично је регистрована 61 оболела особа, од чега 57 из Лалоша и четири у Горњој Љубати, а шесторо оболелих је хоспитализовано.

Шири се епидемија стомачног вируса

Врањски Завод за јавно здравље је сапштио да је жариште епидемије у насељу Лалош, које се налази на крају села Рајчиловци, и насељено је Ромима.

Према подацима из општинског центра Босилеград, насеље има 44 домаћинства са 150 до 220 становника, што представља и број могуће експонираних особа.

Врањски завод наводи да веома мали број домаћинстава има уведену воду из градског водовода и канализације. Отпадне воде су присутне на неасфалтираним путевима до кућа.

На улазу у насеље се налази дивља депонија, а свуда по насељу је присутан чврст пластичан отпад и фекалије људског порекла. Такође у самом насељу постоји једно веће и неколико мањих сметлишта, упозоравају лекари. Завода за јавно здравље.

Тегобе код хоспитализованих и осталих оболелих су бол у стомаку, температура изнад 40 степени, дијареја и малаксалост, а код неких и појава крви у столици.

Хоспитализовани пацијенти су лекарима рекли да у њиховим породицама и у насељу има још доста оболелих са истим или сличним тегобама, али се нису јавили лекару.

У процес епидемиолошког испитивања укључена је екипа Центра за контролу и превенцију болести, Центар за хуману екологију и хигијену и Центар за клиничку и санитарну микробиологију ЖЈЗ Врање.

ЖЈЗ Врање је предузео мере за сузбијање даљег ширења обољења гастроинтестиналних тегоба изазваних бактеријом Шигела, тип 3.

Основним и средњим школама наложено је да обезбеде довољне количине здраве пијаће воде, а биће организована и строга тријажа деце при доласку у вртиће.


#   Врање   Завод за јавно здравље   дивља депонија   отпадне воде
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима