Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Oprez: U Prodaji švercovani sir sumnjivog kvaliteta

rssBookmark and Share

Stara planina 27.05.2013. SR

Stručnjaci sa Juga Srbije upozoravaju građane da budu oprezni prilikom kupovine mlečnih proizvoda, naročito jeftinog sira koji se švercuje iz Bugarske i prodaje na ulici, a koji, kako tvrde upućeni, može biti štetan po zdravlje.

Oprez: U Prodaji švercovani sir sumnjivog kvaliteta

Profesor u Mlekarskoj školi "Dr Obren Pejić" u Pirotu, Saša Petrović, kaže da se sir, koji se na prostoru oko Zelene pijace prodaje po ceni od 200 do 250 dinara, "pravi od veoma sumnjivih komponenti i da je reč o veštačkom proizvodu".

"To je sir koji se pravi od biljnih umesto mlečnih masti. Dodaje se biljna mast, koja je znatno jeftinija, i mleko u prahu koje se dobija iz zemalja gde se stoka gaji na drugačiji način nego kod nas, pa je i samo to mleko u prahu diskutabilno po hemijskom sastavu", objašnjava Petrović u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, u sporni sir se dodaju i razna sojina brašna, kao i supstance koje to moraju da povežu, a da bi se sve navedene komponente, koje su već gotovi proizvodi, sjedinile i dobio proizvod koji se prodaje kao sir, u znatnoj meri se upotrebljavaju i hemijski dodaci, što je izuzetno rizično u prehrambenoj industriji.

"Tu se koriste razni polifosfati, emulgatori, nitrati, nitriti, kalijum nitrat. Sve te supstance ako se dodaju u strogo kontrolisanim količinama nisu opasne po zdravlje, medjutim u većim količinama one su izuzetno kancerogene. Ovde ljudi umeju da prepoznaju tradicionalni beli sir koji ima sitne šupljike i čuva se u salamuri. Veštački sirevi su idelani na preseku, nemaju nikakve šupljike, glatki su, a nemaju ni tvrdoću pravog sira i čim se pritisnu viljuškom raspadaju se", kaže profesor Petrović.

Identična je i tvrdnja vlasnika Mlekare "Stara planina" iz Dimitrovgrada, Zorana Nikolova.

"Prema mojim procenama svakodnevno se iz Bugarske u Srbiju dopremi između pet i šest tona ovakvog sira, koji je opasan naročito za decu. Na pojavu opasnog sira sam upozorio sve nadležne inspekcije i državne organe, a u susednoj Bugarskoj zvaničnici su zahtevali da se on obeležava markicama koje ukazuju na posledice upotrebe, kao što je to slučaj sa cigaretama", kaže Nikolov.

On navodi da se ovaj sir na zelenim pijacama u gradovima na jugu Srbije može kupiti po ceni od 150 do 200 dinara po kilogramu. Cena kilograma domaćeg kravljeg sira na pijaci u Pirotu kreće od 400 do 450 dinara, a kilogram ovčijeg sira košta i do 600 dinara.


#   Stara planina   sir   Saša Petrović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima