Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Preminuo prvi pacijent od koronavirusa u Srbiji - zatvaraju se tržni centri, ukida javni prevoz

rssBookmark and Share

20.03.2020. Južna Srbija Info

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da je danas od posledica zaraze koronavirusom preminuo prvi pacijent u našoj zemlji.

Preminuo prvi pacijent od koronavirusa u Srbiji - zatvaraju se tržni centri, ukida javni prevoz

Brnabić je rekla da je reč o 59-godišnjem pacijentu iz Kikinde koji se lečio u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

Ona je u ime Vlade Srbije i predsednika Republike, izrazila saučešće porodici preminulog, odavši priznanje lekarima i medicinskom osoblju koji su se lavovski borili za njegov život.

Premijerka je dodala da je u Srbiji do danas u 18 časova registrovano ukupno 135 potvrđenih slučajeva COVID-19, što je za 17 više od poslednjeg izveštaja jutros u 8 časova,

Ona je najavila da se od sutra u 20 sati ukida javni prevoz u Srbiji do daljnjeg, a od nedelje u 20 časova se zatvaraju restorani, kafići i tržni centri.

U ovom trenutku opasnost je suviše velika, a pritisak na lekare i medicinske sestre je prevelik da bismo razmišljali o materijalnoj strani zatvaranja kafića i tržnih centara, naglasila je Brnabić, dodavši da će biti dozvoljena dostava hrane, zato što i pored ukidanja javnog prevoza, putnički, automobilski, privatni, kao i taksi prevoz, može da funkcioniše još uvek.

Restriktivne mere donete su da bi se sačuvalo zdravlje nacije, da bismo imali što manje žrtava u ovom ratu i da damo šansu zdravstvenom sistemu, rekla je Brnabić i dodala da se upravo zato pooštravaju mere zabrane kretanja.

Ona je navela da smo ušli u treću nedelju borbe protiv koronavirusa, a da je iza nas najtežih 24 sata, ali i da je ispred nas verovatno još mnogo dana težih od ovog danas.

Brnabić rekla da će testiranje na koronavirus, pored Instituta Torlak, od sada obavljati i Infektivna klinika Srbije i KC Vojvodine, još jednom upozorivši građane na to da ozbiljno shvate mere Vlade.

Premijerka je upozorila na to da ni naš zdravstveni sistem neće moći, bez obzira na broj respiratora i zaštitne opreme, da se izbori sa širenjem virusa, ako ne smanjimo pritisak na njega u danima koji dolaze.

Brnabić je najavila da sutra stiže velika pošiljka pomoći iz Kine, da je naš najveći avion erbas A330 odleteo u tu zemlju i da se očekuje da se vrati sa velikom pošiljkom medicinskih aparata i zaštitne opreme.

Doći će, čemu se najviše radujemo, eksperti iz Kine, koji su se u toj zemlji borili protiv koronavirusa i koji će pomoći našim stručnjacima, rekla je premijerka.

Ona je uputila molbu poslodavcima da zaposleni rade od kuće, a da se za one koji to ne mogu, obezbedi prevoz, pozvavši te poslodavce da se preko Privredne komore Srbije jave Vladi.

Pokušaćemo da se izborimo da privreda trpi što manje, rekla je Brnabić, dodajući da niko neće propasti ako bude slabije poslovao u ovoj situaciji.

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas u Srbiji do 18 časova  registrovano ukupno 135 potvrđenih slučajeva COVID-19.


#   tržni centar   Vlada Republike Srbije   Ana Brnabić   smrt   gradski prevoz   ugostiteljski objekat   Koronavirus
@Vlada_SR @anabrnabic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima