Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stanari izgorele zgrade štrajkuju glađu

rssBookmark and Share

15.02.2013. Autor: M.Mitić

U Leskovcu četiri stanara zgrade u Vlajkovoj ulici, koja je izgorela pre dve godine, treći dan štrajkuju glađu, jer je lokalna samouprava prestala da im plaća stanarine za zakupljene stanove.

Stanari izgorele zgrade štrajkuju glađu
Oni su štrajk počeli u drvenoj baraci pored mesta gde se nalazila zgrada, zahtevajući da im se iz gradskog budžeta plaćaju stanarine sve dok nova zgrada ne bude izgrađena.

Stanari tvrde da im je prethodna lokalna vlast, kada im je posle požara pronašla smeštaj, obećala da će grad plaćati stanarine i da će nova zgrada biti izgrađena za šest meseci.

"Pre nedelju dana gazde su nam dale otkaz, jer nisu dobili stanarinu za dva poslednja meseca. Socijalni sam slučaj i nemam gde, zato sam odlučio da štrajkujem. Pre dva meseca nova gradska vlast je rekla da će nam stanarine do proleća plaćati izvođač radova, jer nije na vreme izgradio zgradu. Međutim, od toga ništa i evo sad smo bez krova", kazao je Nebojša Milošević.

U zgradi u Vlajkovoj ulici živelo je 17 porodica. U požaru 24.aprila 2011.godine u potpunosti su izgoreli svi stanovi sa kompletnim pokućstvom.

Rade Drobnjak koji takođe štrajkuje objašnjava da su u toj zgradi živeli siromašni ljudi. "Nisu u toj zgradi živeli bogataši, direktori, šefovi,već socijalni slučajevi koji nisu imali gde. Uselili smo se još 1995.godine, jer nismo imali gde i sve nam je izgorelo", veli Drobnjak.

Članovi Gradskog veća su 2.decembra prošle godine doneli odluku da stanarima zakup stanova plaća izvođač radova preduzeće "Energosistem Čogurić", jer kasni sa izgradnjom.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je na toj funkciji od novembra prošle godine, potvrdio je da je firma "Energosistem Čogurić" od januara prestala da plaća zakup stanova i da grad pokušava da nađe rešenje.

On je podsetio da je problem izgradnje zgrade i plaćanja kirije nasledio od prethodne vlasti i da u čitavom slučaju ima puno nerazjašnjenih stvari.

"Tražimo od nadležnih organa da ispitaju sve oko gradnje zgrade u Vlajkovoj ulici, jer je grad platio za izvođenje dela radova . Video sam i projekat nove zgrade i mogu da kažem da se ne radi o socijalnim, već o luksuznijim stanovima. Mi smo u novembru nasledili totalno osiromašen budzet i videćemo kako da rešimo taj problem. Moram da podsetim da su u toj zgradi oni imali privremeni smeštaj, a ne trajni i da na području grada imamo mnogo ugroženih porodica. Grad je njima već pomogao nakon požara kada su dobili novčanu pomoć i smeštaj", rekao je gradonačelnik Cvetanović.

Štrajkači tvrde da će ostati u baraci sve do ispunjenja zahteva.

Njih svakodnevno obilazi služba Hitne pomoći leskovačkog Doma zdravlja.


#   Goran Cvetanović   zgrade   gradska vlast
@CvetanovicG @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima