Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Станари изгореле зграде штрајкују глађу

rssBookmark and Share

15.02.2013. Autor: M.Mitić

У Лесковцу четири станара зграде у Влајковој улици, која је изгорела пре две године, трећи дан штрајкују глађу, јер је локална самоуправа престала да им плаћа станарине за закупљене станове.

Станари изгореле зграде штрајкују глађу
Они су штрајк почели у дрвеној бараци поред места где се налазила зграда, захтевајући да им се из градског буџета плаћају станарине све док нова зграда не буде изграђена.

Станари тврде да им је претходна локална власт, када им је после пожара пронашла смештај, обећала да ће град плаћати станарине и да ће нова зграда бити изграђена за шест месеци.

"Пре недељу дана газде су нам дале отказ, јер нису добили станарину за два последња месеца. Социјални сам случај и немам где, зато сам одлучио да штрајкујем. Пре два месеца нова градска власт је рекла да ће нам станарине до пролећа плаћати извођач радова, јер није на време изградио зграду. Међутим, од тога ништа и ево сад смо без крова", казао је Небојша Милошевић.

У згради у Влајковој улици живело је 17 породица. У пожару 24.априла 2011.године у потпуности су изгорели сви станови са комплетним покућством.

Раде Дробњак који такође штрајкује објашњава да су у тој згради живели сиромашни људи. "Нису у тој згради живели богаташи, директори, шефови,већ социјални случајеви који нису имали где. Уселили смо се још 1995.године, јер нисмо имали где и све нам је изгорело", вели Дробњак.

Чланови Градског већа су 2.децембра прошле године донели одлуку да станарима закуп станова плаћа извођач радова предузеће "Енергосистем Чогурић", јер касни са изградњом.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић, који је на тој функцији од новембра прошле године, потврдио је да је фирма "Енергосистем Чогурић" од јануара престала да плаћа закуп станова и да град покушава да нађе решење.

Он је подсетио да је проблем изградње зграде и плаћања кирије наследио од претходне власти и да у читавом случају има пуно неразјашњених ствари.

"Тражимо од надлежних органа да испитају све око градње зграде у Влајковој улици, јер је град платио за извођење дела радова . Видео сам и пројекат нове зграде и могу да кажем да се не ради о социјалним, већ о луксузнијим становима. Ми смо у новембру наследили тотално осиромашен будзет и видећемо како да решимо тај проблем. Морам да подсетим да су у тој згради они имали привремени смештај, а не трајни и да на подручју града имамо много угрожених породица. Град је њима већ помогао након пожара када су добили новчану помоћ и смештај", рекао је градоначелник Цветановић.

Штрајкачи тврде да ће остати у бараци све до испуњења захтева.

Њих свакодневно обилази служба Хитне помоћи лесковачког Дома здравља.


#   Горан Цветановић   зграде   градска власт
@CvetanovicG @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима