Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Toplane spremne za grejanje

rssBookmark and Share

24.09.2013. Autor: S.Popović

Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović izjavio je danas da je najveći deo toplana u zemlji spreman za predstojeću grejnu sezonu, ali i da je zabeleženo povećanje naplate potraživanja od potrošača.

Toplane spremne za grejanje

– Remontni radovi su urađeni 97 do 100 procenata. Tehnička spremnost je gotovo maksimalna. Problem su ekonomsko-finansijski pokazatelji – rekao je Stojanović u Pirotu, gde je održana sednica UO Poslovnog udruženja toplana Srbije.

Po njegovim rečima, u gotovo svim gradovima došlo je do povećanja procenta naplate, što je rezultat i Uredbe o minimalnim i maksimalnim cenama grejanja koju je donela Vlada Srbije, u kojoj je građanima jasno i transparentno prikazano kakvi su troškovi u proizvodnji, distribuciju i snabdevanju toplotnom energijom.

– Nakon te uredbe će svakako doći tarifni sistemi, koji će do kraja definisati sve te troškove koji nastaju u proizvodnji, distribuciji i snabdevanju toplotnom energijom – rekao je Stojanović. Tarifne sisteme primenjuje već nekoliko gradova u Srbiji, poput Subotice, Šapca, Bečeja, Bačke Palanke, Sombora, od ove godine kreću Pirot, Niš, Čačak i mnogi drugi.

Određeni gradovi određenim kategorijama naplaćuju prema isporučenoj toplotnoj energiji. Uglavnom se to dešava s poslovnim korisnicima.

Po Stojanovićevim rečima, značajno je i preporučuje se da se u narednom periodu prave reprogrami s građanima.

– To je ujedno i preporuka resornog ministarstva. Nema razloga da se građanima ne izađe na taj način u susret i mislim da će to rezultirati još boljim procentima naplate potraživanja – kazao je Stojanović.


#   Toplana
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima