Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ubrzavaju se pripreme za gradnju brane “Ključ” u Lebanu

rssBookmark and Share

Lebane 05.11.2014. Jugmedia

Ukoliko sve teče po planu u vezi sa pripremama za gradnju akumulacije “Ključ”, Lebančani bi za najdalje četiri godine mogli da zaborave na česte nedostatke vode za piće, ali i poplave.

Ubrzavaju se pripreme za gradnju brane “Ključ” u Lebanu

Direktor za planiranje i izgradnju Srđan Stoiljković kaže da je lokalna samouprava posvećena tom cilju.

“Inoviran je raniji projekat za branu Ključ, u toku je izrada plana detaljne regulacije za predbranu i on će biti završen do kraja godine. Ukoliko do sledeće jeseni dobijemo građevinsku dozvolu, brana Kluč sa akumulacionim jezerom trebalo bi da bude podignuta za naredne tri godine”, kaže Stoiljković.

Akumaluciono jezero punilo bi se vodom iz Lipovačke, Kljajićke i Radovačke reke, koje se ulivaju u Šumanku, nesavladivu reku tokom dugih kišnih dana.

“Izgradnjom brane rešiće se višedecenijski nedostatak vode u lebanskom kraju, ali automatski regulisati i nivo vode Šumanke koja se ove godine, na primer, izlila i napravila ogromne štete”, ističe direktor Direkcije.

Predbrana bi bila visoka 23, a barana 70 metara sa akumulacionim jezerom do 440.000 metara kvadratnih. Njenim završetkom Lebane bi dobilo 75 litara vode u sekundi, umesto dosadašnjih 20 do 35 litara.

Za ovaj kapitalni projekat potrebno je oko 500 miliona dinara. Stoiljković kaže da lokalna samouprava računa na sredssva iz državne, ali i kasa evropskih fondova, kao i sredstva iz lokalnog budžeta.

 


#   Lebane   brana   lokalna samouprava   Srđan Stoiljković   Šumanka  
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima