Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vavedenje Presvete Bogorodice

Bookmark and Share

Niš 04.12.2021. Južna Srbija Info

Vavedenje je jedan od pet velikih Bogorodičinih praznika. Označava ulazak (uvođenje) Presvete Bogorodice u hram. Praznuje se 21. novembra po starom, odnosno 4. decembra po novom kalendaru.

Vavedenje Presvete Bogorodice

Marija je, kao trogodišnje dete, u skladu sa zavetom roditelja, Joakima i Ane, da će, ako dobiju porod, dete predati Bogu u hram. Dovedena je iz Nazareta u Jerusalim gde je na samom ulazu dočekao je otac Jovana Preteče, prvosveštenik Zaharije. Ulazak Marije u hram praćen je svečanom povorkom Joakimovih i Aninih srodnika.

Ispred Marije išle su device sa upaljenim svećama. Iza njih hodala je Presveta Deva svečano odevena i ukrašena, između svoje majke i oca, a iza njih ostali srodnici i prijatelji.

Na ulasku u hram, prvosveštenik Zaharije, uveo ju je u Svetinju nad Svetinjama, najsvetlije mesto hrama iza druge zavese, gde ulaze samo arhijereji i to samo jednom godišnje, na dan praznika Očišćenja. 

Roditelji su tada prineli žrtvu Bogu, primili blagoslov od sveštenika i vratili se kući, a Sveta Deva, Marija, ostala je u hramu, gde je boravila devet godina.

Nakon što su joj roditelji umrli, Devu Mariju su sa dvanaest godina predali Josifu, njenom srodniku u Nazaretu, živi u devstvenosti iako to nije bio običaj u Izrailju.

Devica Marija bila je prva doživotno zaveštana devojka.

Podaci o njenom uvođenju u hram u Jerusalimu nisu sačuvani u kanonskim novozavetnim spisima, nego u apokrifnom spisu, Jakovljevo protojevanđelje.

Niš- Sićevo

Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice u Sićevu

U Sićevačkoj klisuri, na levoj obali reke Nišave, ispod Golemog kamena, nalazi se manastir Vavedenja Presvete Bogorodice.


#   Niš   SPC   hrišćanstvo   Sićevo   Vavedenje Presvete Bogorodice   Manastir Presvete Bogorodice
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima