Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od pet velikih Bogorodičinih praznika

rssBookmark and Share

Niš 04.12.2023. Južna Srbija Info

Vavedenje je jedan od pet velikih Bogorodičinih praznika. Označava ulazak (uvođenje) Presvete Bogorodice u hram. Praznuje se 21. novembra po starom, odnosno 4. decembra po novom kalendaru.

Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od pet velikih Bogorodičinih praznika

Marija je, kao trogodišnje dete, u skladu sa zavetom roditelja, Joakima i Ane, da će, ako dobiju porod, dete predati Bogu u hram. Dovedena je iz Nazareta u Jerusalim gde je na samom ulazu dočekao je otac Jovana Preteče, prvosveštenik Zaharije. Ulazak Marije u hram praćen je svečanom povorkom Joakimovih i Aninih srodnika.

Ispred Marije išle su device sa upaljenim svećama. Iza njih hodala je Presveta Deva svečano odevena i ukrašena, između svoje majke i oca, a iza njih ostali srodnici i prijatelji.

Na ulasku u hram, prvosveštenik Zaharije, uveo ju je u Svetinju nad Svetinjama, najsvetlije mesto hrama iza druge zavese, gde ulaze samo arhijereji i to samo jednom godišnje, na dan praznika Očišćenja. 

Roditelji su tada prineli žrtvu Bogu, primili blagoslov od sveštenika i vratili se kući, a Sveta Deva, Marija, ostala je u hramu, gde je boravila devet godina.

Nakon što su joj roditelji umrli, Devu Mariju su sa dvanaest godina predali Josifu, njenom srodniku u Nazaretu, živi u devstvenosti iako to nije bio običaj u Izrailju.

Devica Marija bila je prva doživotno zaveštana devojka.

Podaci o njenom uvođenju u hram u Jerusalimu nisu sačuvani u kanonskim novozavetnim spisima, nego u apokrifnom spisu, Jakovljevo protojevanđelje.

Niš- Sićevo

Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice u Sićevu

U Sićevačkoj klisuri, na levoj obali reke Nišave, ispod Golemog kamena, nalazi se manastir Vavedenja Presvete Bogorodice.


#   Niš   SPC   Bogorodica   Sićevo   Vavedenje Presvete Bogorodice   Manastir Presvete Bogorodice
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima