Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vulin na godišnjici Topličkog ustanka u Prokuplju

rssBookmark and Share

Prokuplje 26.02.2015. Južna Srbija Info

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin položiće danas venac i odati počasti povodom 98. godišnjice izbijanja Topličkog ustanka u Prokuplju.

Vulin na godišnjici Topličkog ustanka u Prokuplju

Državna ceremonija će se održati u centru Prokuplja, kod Spomenika Topličanima palim u ratovima 1912-1918. i žrtvama Narodnog ustanka 1917. godine, najavilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ceremoniji će prisustvovati i predstavnici Vojske Srbije, Opštine Prokuplje, Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Obeležavanje Topličkog ustanka je od ove godine sastavni deo Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.

Ustanak koji je krajem februara i početkom marta 1917. godine zahvatio Toplicu i Jablanicu, a proširio se na ostale delove pod bugarskom okupacijom, sastavni je deo oslobodilačke borbe srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

Ustanak je predstavljao prirodni produžetak otpora započetog u Srbiji od trenutka kada se srpska vojska povukla preko Albanije i trajao je skoro sve do njenog povratka u otadžbinu.

Bio je to jedini i pravi ustanak u pozadini frontova iza koga su postojale elementarna organizacija i jasna koncepcija borbe za slobodu, navodi se u saopštenju.


#   Prokuplje   Aleksandar Vulin   godišnjica   poseta   Milan Toplica   Toplički ustanak
@VulinAleksandar @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima