Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dženi Mekferson donosi latino-džez čaroliju na Nišvil

rssBookmark and Share

Niš 07.04.2024. Južna Srbija Info - redakcija , nisville.com

16. avgusta, Nišvil džez festival će biti bogatiji nastupom kubanske pijanistkinje, pevačice i kompozitorke Dženi Mekferson, čiji je uspon na svetskoj džez sceni postao sinonim za originalnost i ženstvenu energiju.

Foto: Arturo Di Vita
Foto: Arturo Di Vita

Dženi Mekferson predstavlja neospornu zvezdu u usponu latino džeza. Njeni nastupi odišu ne samo tehničkom virtuoznošću već i emotivnom dubinom, koja čini da njena muzika zrači jedinstvenom toplinom i strašću. Svojim prepoznatljivim stilom, Dženi donosi mnoštvo prelepih fraza latino džeza, obogaćenih sofisticiranim improvizacijama koje oduševljavaju publiku širom sveta.

Na ovogodišnjem Nišville Jazz Festivalu, publika će imati priliku da se uroni u čarobni svet Dženine muzike, gde se prepliću ritmovi i boje latinske muzičke tradicije sa savremenim džez elementima. Njen nastup će svakako biti jedan od vrhunaca ovog prestižnog muzičkog događaja, obećavajući nezaboravan doživljaj ljubiteljima džeza i latino muzike.

Biografija (latinica)

Rođena je 1979. u Gvantanamu na Kubi, Dženiset Mekferson kao vrlo mlada nastupa u džez klubovima, komponije i snima, a 2014. je u Havani dobila prestižnu nagradu „Adolfo Guzman“ – “Cubadisco Internacional” (ekvivalent nagradi MIDEM), za album “Blue Side Live”, u saradnji sa Omarom Portuondom i Buena Vista Social Club, Orkuestom Anakaonom, Alainom Perezom i mnogim drugim poznatim kubanskim muzičarima.

Nakon toga seli se u Francusku, nastupa na prestižnim džez festivalima širom sveta i nastavlja sa diskografskim aktivnostima. Između ostalog, 2017. nastupa zajedno sa legendarnim džez velikanima kao što su Maceo Parker i Dee Dee Bridgewater na “Saint Raphael Jazz Festivalu”.

Šira publika je definitivno primetila njenu saradnju sa čuvenim gitaristom Džonom Meklaflinom (JOHN MCLAUGHLIN) 2022. godine, koji je poziva kao specijalnu gošću za nastupe na prestižnim festivalima uključujući “North Sea Jazz” i “Montreux Jazz Festival”, a nakon toga Mekfersonova dobija stalni angažman kao glavni pijanista i prvi vokal u Džon Meklaflinovom kvintetu tokom turneje „Liberation Tour“, koja je imala maestralno finale u Cirihu 20. oktobra 2023.


#   Niš   Nišvil   džez   pijanista   Kuba   Dženi Mekferson
@nisville @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima