Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Надал сто недеља први

rssBookmark and Share

14.06.2011. Autor : Goran.R

Честитке Рафаелу Надалу, шпански тенисер постао је јуче тек осми тенисер у историји који је успео да на првом месту светске листе проведе сто и више недеља. Фантастични Шпанац ушао је у 101. недељу владавине .

Надал сто недеља први

Оборио рекорд  !

Српски тенисер није успео да му помрси рачуне на Ролан Гаросу у Паризу. Новака је један меч делио од историје и тога да постане 25. краљ у историји АТП листе, која се рачуна од августа 1973. године, али је изгубио од Роџера Федерера у полуфиналу, док је Надал одбранио пехар.

Што се тиче Вимблдона, сваки поен биће уједно и меч поен када је реч о борби за прво место - изјавио је недавно Рафа Надал, који је колекцији трофеја додао укупно десети гренд слем, шести у Паризу.

Надал је на чело светске листе стигао 18. августа 2008. и на њој је провео наредних 46 недеља, пре но што се Швајцарац поново вратио на престо. Међутим, Надал је поново загосподарио светском листом по завршетку Ролан Гароса 2010. године, тачније од 7. јуна. Од тада па до данас нико није успео да га скине са чела .

Пре Надала само су шесторица тенисера успели да проведу 100 и више недеља на првом месту. То су Пит Сампрас, уједно и рекордер са 286 недеља, потом Роџер Федерер са недељом мање на врху (285), па онда Иван Лендл (270), Џими Конорс (268), Џон Мекинро (170), Бјерн Борг (109). Јасно је да ће Надал у понедељак изједначити рекорд Андреа Агасија (101 недеља), али ће га и престићи, јер се Вимблдон игра две недеље.

Чак и да Надал изгуби прво место на Вимблдону, врло брзо би могао да се врати на њега. По завршетку такмичења на лондонској трави, Шпанац се неће појављивати на терену месец дана, па ће на америчку турнеју на бетонској подлози кренути тек 8. августа на Роџерс купу у Монтреалу. Тог дана ће му бити враћено 500 поена са турнира у Барселони јер га је АТП претходно казнио зато што је прошле сезоне играо на свега два турнира у Серији 500, а обавезна су четири.

Што се тиче Вимблдона, организатори су ове сезоне одлучили да укупни наградни фонд буде 14,6 милиона фунти (16,55 милиона евра). Шампионима у синглу у мушкој и женској конкуренцији припашће победнички чек на 1,1 милиона фунти (1,25 милиона евра), што је за десет процената више у односу на прошлогодишњи турнир када су победници у синглу добијали тачно по милион фунти.


#   прво место
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима