Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишки олимпијци Србија

rssBookmark and Share

11.08.2012. Autor : RTS

Пет од стотину медаља, колико је Србија до сада освојила на олимпијским играма, заслужили су нишки спортисти. Једну сребрну и две златне освојили су рукометаши, а фудбалер и одбојкаш у Ниш су донели бронзану и златну.

Нишки олимпијци Србија

Весна Милошевић се као голман женске рукометне репрезентације Југославије окитила сребрном медаљом 1980. године на олимпијским играма у Москви. Те године проглашена је најбољим голманом на свету.

„Ако питате било ког спортисту он ће вам рећи да је његов сан одлазак на Олимпијаду“, каже Весна Милошевић. „Мени се тај сан остварио, освојили смо сребрну медаљу. Сећања на то још су свежа, емоције увек присутне и имам утисак као да се ја сада налазим у Лондону.“

Легенда српског рукомета Зоран Тута Живковић освојио је много медаља, међу којима су и два олимпијска злата. У Минхену, златну медаљу је добио као голман, у Лос Анђелесу као тренер.

„Сигурно ми је најдража медаља освојена 1972. године у Минхену, зато што је тада рукомет први пут учествовао на олимпијским играма, и то је историја“, наглашава Зоран Живковић. „Много ми је драга, посебно што сам тада био играч репрезентације Југославије. Лакше је кад играш, размишљаш о себи, да се покажеш у најбољем светлу, док као тренер размишљш о тиму.“

Весна и Зоран данас своје искусво и знање преносе млађим генерацијама. Весна као директор женског рукометног клуба Наиса, Живковић као стручни саветник нашим репрезентативцима.

„Оно што је најбитније, јесте то што су наши рукометаши учествовали на олимпијским играма у Лондону“, каже Весна, „и очекујем да ће се резултат Србије поправити у најскорије време.“

Нишлије су Србији донеле и по једну олимпијску медаљу у фудаблу и одбојци. Године 1984, у Лос Анђелесу, Драган Стојковић Пикси окитио се бронзом, а 2000. у Сиднеју, злато је са одбојкашима освојио Иван Миљковић.


#   Србија   историја   Драган Стојковић   Зоран Живковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима