Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niški olimpijci Srbija

rssBookmark and Share

11.08.2012. Autor : RTS

Pet od stotinu medalja, koliko je Srbija do sada osvojila na olimpijskim igrama, zaslužili su niški sportisti. Jednu srebrnu i dve zlatne osvojili su rukometaši, a fudbaler i odbojkaš u Niš su doneli bronzanu i zlatnu.

Niški olimpijci Srbija

Vesna Milošević se kao golman ženske rukometne reprezentacije Jugoslavije okitila srebrnom medaljom 1980. godine na olimpijskim igrama u Moskvi. Te godine proglašena je najboljim golmanom na svetu.

„Ako pitate bilo kog sportistu on će vam reći da je njegov san odlazak na Olimpijadu“, kaže Vesna Milošević. „Meni se taj san ostvario, osvojili smo srebrnu medalju. Sećanja na to još su sveža, emocije uvek prisutne i imam utisak kao da se ja sada nalazim u Londonu.“

Legenda srpskog rukometa Zoran Tuta Živković osvojio je mnogo medalja, među kojima su i dva olimpijska zlata. U Minhenu, zlatnu medalju je dobio kao golman, u Los Anđelesu kao trener.

„Sigurno mi je najdraža medalja osvojena 1972. godine u Minhenu, zato što je tada rukomet prvi put učestvovao na olimpijskim igrama, i to je istorija“, naglašava Zoran Živković. „Mnogo mi je draga, posebno što sam tada bio igrač reprezentacije Jugoslavije. Lakše je kad igraš, razmišljaš o sebi, da se pokažeš u najboljem svetlu, dok kao trener razmišljš o timu.“

Vesna i Zoran danas svoje iskusvo i znanje prenose mlađim generacijama. Vesna kao direktor ženskog rukometnog kluba Naisa, Živković kao stručni savetnik našim reprezentativcima.

„Ono što je najbitnije, jeste to što su naši rukometaši učestvovali na olimpijskim igrama u Londonu“, kaže Vesna, „i očekujem da će se rezultat Srbije popraviti u najskorije vreme.“

Nišlije su Srbiji donele i po jednu olimpijsku medalju u fudablu i odbojci. Godine 1984, u Los Anđelesu, Dragan Stojković Piksi okitio se bronzom, a 2000. u Sidneju, zlato je sa odbojkašima osvojio Ivan Miljković.


#   Srbija   istorija   Dragan Stojković   Zoran Živković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima