Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Петнаестогодишњакиња најбоља у спортском пењању

rssBookmark and Share

05.01.2013. Izvor: Rts

Петнаестогодишња Нишлијка Сташа Гејо најбоља је јуниорка Европе у спортском пењању. Проглашена је за најбољег младог спортисту Ниша у 2012. години, а захваљујући њеним резултатима репрезантација Србије постала је вицешампион Европе.

Петнаестогодишњакиња најбоља у спортском пењању
Челична воља и бесомучни тренинзи довели су ову петнаестогодишњакињу на кров Европе. На шест купова у Европској лиги за јуниоре, она је сакупила највише бодова и иза себе оставила елитне такмичарке из Француске, Русије и Немачке.

"Последње такмичење ми је било у Крању у Словенији и оно ми је најдраже. Тамо радо пењем, атмосфера је дивна, имам тамо пуно пријатеља који ме подржавају. Тамо сам освојила ту златну медаљу за укупни пласман и стварно је био диван осећај", каже Сташа.

Уз родитеље пењаче Весну и Слободана, на вештачким и природним стенама је од малих ногу. Они кажу да је нису присиљавали да се бави овим спортом, јер је рођена као шампион. Њене телесне и физичке предиспозиције брзо су дошле до изражаја.

Ове године, поред родитеља у финансирање скупих путовања на такмичења, укључило се и ресорно министарство.

"То људи виде и то људи цене, али некако много више похвале долазе из иностранства. Ми кад на такмичењима улазимо у пуну салу само настане шапат. Сви шапућу "Серба Сташа" и то је огромно поштовање које она ужива и то много прија", прича Сташин отац Слободан Гејо.

За разлику од својих противница, Сташа вежба у скромним условима. За такмичења у огромним спортско пењачким халама, којима приствује и по 16.000 гледалаца, она се у Нишу припрема на стени висине само четири метра.

За многе њене вршњаке она је зато узор и најбољи промотер спортског пењања у Србији.

"Много људи ме у Нишу зна и сви кажу "а то је ова мала што се пење". Људи ме препознају по томе и ја јесам неки промотер овог спорта и драго ми је што то чиним", каже Сташа.

За 2013. годину циљеви су, каже, још виши. Сташа ће моћи да се такмичи са сенионарима и ту ће покушати да понови успех из млађе категорије.


#   Сташа Гејо
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима