Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почела реконструкција стадиона Чаир

rssBookmark and Share

Ниш 30.03.2011. Извор: Јужне вести, Б92

Недељу дана након првобитно најављеног датума, рушењем источне трибине почела реконструкција стадиона Чаир.

Презентација будућег изгледа стадиона одржала се 16. марта, а тада је градоначелник Ниша Милош Симоновић најавио да ће радови на реконструкцији почети 23. марта.

Почела реконструкција стадиона Чаир

НИШ -- Након реконструкције, стадион Чаир ће бити први по стандарду у Србији. Многи нису веровали да ће почети радови, а могу да најавим да ће следеће недеље почети рушење. Стадион није само место за утакмице, то је и место за дружење и окупљање људи – рекао је тада Милош Симоновић.

Недељу дана касније, рушење је и званично почело. Рок за завршетак радова је 274 дана, што значи до 29. децембра ове године би требало да се заврши прва фаза реконструкције.

Реконструкција ће се одвијати у 4 фазе, а прва је реконструкција-изградња нове трибине на источној страни за 6.966 места. Након тога следи реконструкција-изградња на јужној и северној трибини за укупно 9.037 места (север – 4.401, југ – 4.636), па реконструкција западне трибине за 2.154 места. На крају ће се обавити покривање источне, северне и јужне трибине.

- Данас је велики дан за Ниш и за све оне којима стадион нешто значи. Овај стадион је изграђен пре 50 година и поносан сам што је данас кренула реконструкција. Захваљујем се свима који учествују у овом пројекту. Радови у првој фази трајаће 274 дана, а до каја године очекујемо да затворимо финансијску конструкцију за радове на западној трибини. Чаир ће бити трећи по величини у Србији, а први по стандардима Светске фудбалске федерације - рекао је Милош Симоновић.

У реконструкцију стадиона ће се уложити скоро милијарда динара средствима Владе Србије и Града Ниша. Новембра 2010. године Влада је одобрила новац за изградњу и реконструкцију стадиона у целој земљи, а Ниш ће добити највише пара.

- Данас је онај дан када сви можемо бити задовољни. Стадион у Нишу је највећи пројекат и вреди скоро милијарду динара. Осим што ће Ниш добити леп стадион, овде ће бити посла за 500 до 1.000 грађевинских радника. За кратко време смо прешли пут од идеје до реализације. Очекујем да за 270 дана дођем у Ниш и отворимо стадион - рекао је Оливер Дулић, министар животне дредине и просторног планирања.

Почетку рушења и реконструкције стадиона присуствовали су и навијачи Радничког Мераклије. Градоначелник Ниша је представнику навијачке групе дао камен као симбол почетка радова и рекао да очекује да ће Раднички до 2013. ући поново у Суперлигу и то на новом стадиону. Навијачи су министру поклонили шал Фудбалског клуба Раднички.

- За мене, као и за Мераклије ово је важан дан у историји клуба. Надам се да ће све на време да се заврши. Ми нисмо само навијачи Радничког, ми навијамо и за репрезентацију. Рукометна репрезентација је играла у Нишу због нас, а очекујемо ускоро и да друге селекције дођу - рекао је Миомир Живић, представник Мераклија.

Реконструисан стадион би требало да има укупно 18.151 место уз додатне Вип ложе са 120 места и ложу за медије са 50 места. Седишта би требало да буду подижућа који би омогућио бржи излазак са стадиона.

Стадион Чаир је изграђен 1963. године, а у објекат није улагано последњих 30 година.


#   Ниш   Чаир   навијачи   Милош Симоновић   Оливер Дулић   Мераклије
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима