Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Гимназија у Прокупљу добија информатичко одељење

rssBookmark and Share

Прокупље 25.04.2018. Јужна Србија Инфо

Гимназија у Прокупљу је добила сагласност Министарства просвете, науке и технолошког развоја да у школској 2018/2019. отвори нови смер. Реч је о Информатичком ИТ- одељењу, у које ће моћи да се упишу свршени основци са изузетним способностима за рачунарство и информатику.

Гимназија у Прокупљу добија информатичко одељење

- И ранијих година је постојала иницијатива да се отвори једно овакво одељење, али сада су се, на велико задовољство ученика и родитеља, али и професора, стекли потребни услови. Прва генерација ученика која ће уписати ИТ одељење јесте генерција ученика који су рођени 2003. године. Максималан број ученика предвиђен за упис је 20, а минималан 15, рекао је директор прокупачке Гимназије Драгослав Минић и додао да гимназијско ИТ -одељење представља специјализовано одељење за ученике са израженим дигиталним способностима.

Похађајући овај образовни програм ученици ће унапредити стратегије и технике самосталног учења користећи могућности рачунара, али ће изградити и спремност за праћење нових решења у области информатичке технологије. Специјализација у једној научној области омогућиће висок степен припремљености за наставак високог образовања-студирање у тој области, али притом неће ускратити  ученицима проходност и на студијске програме из свих других области. Минић је истакао да од суботе 28. априла почиње припрема ђака који желе да упишу ИТ одељење прокупачке Гимназије.

- Припрема ће се обављати у просторијама наше школе, а наставу ће држати професори Гимназије. Оне ће трајати све до 3. јуна када ће бити одржан пријемни испит, на коме ће кандидати полагати тест из математике. На пријемном ће бити задаци средњег и напредног нивоа, а за припрему се могу користити збирке задатака за припрему завршног испита. Ученици Топличког и Нишавског округа пријемни ће полагати у Гимназији „Бора Станковић“ у Нишу, истакао је Минић.

Предности овог смера огледаће се у томе што ће ученици овладати свим основним, али и неким напреднијим капацитетима програмирања, али ће се упознати и са различитим приступима решавању проблема програмирањем. Поред већег списка специфичних рачунарских способности, посебно је важно истаћи да ће ученици бити оспособљени да ефикасно користе програмирање и рад са базама података за решавање различитих проблема у даљем образовању, професионалном раду и свакодневном животу.

Осим проходности на факултете који школују ИТ стручњаке, матуранти ових одељења могу да наставе студије и у другим областима и тако пробију пут ка дигитализацији у пољопривреди, здравству и енергетици. Пракса је показала да су ученици овог одељења постигли велике успехе у дизајнирању и креирању апликација за мобилне телефоне.

Заинтерсовани ученици, наставници и родитељи, већ сада се могу о свему што је потребно за упис у ИТ одељење, информисати у прокупчакој Гимназији од 8 до 13 сати или на телефон 027/321-110.


#   Прокупље   гимназија   Бора Станковић   информатика   ИТ   пријемни испит   образовни програм   Прокупачка гимназија   Драгослав Минић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима