Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хирурзи из Ниша који су били на обуци у Београду нису положили испит

rssBookmark and Share

Ниш 06.12.2013. Autor: Večernje Novosti

Нишка кардиохирургија, као амбициозни државни пројекат у који је уложено између 3,5 и пет милиона евра под великим је знаком питања. После изградње и опремања, испоставило се да нема ко да оперише пацијенте. Хирурзи из Ниша који су били на обуци завршили су стажирање, али нису положили испит, па не могу самостално да раде.

Хирурзи из Ниша који су били на обуци у Београду нису положили испит

Најављивана још 2008. године на „велика звона“ и до сада два пута „отварана“, Клиника би по изгледу и комфору требало да буде понос Нишлија. Засад то није.

- Простор од 2.500 квадрата предвиђа смештај само 17 пацијената, као у врхунским америчким клиникама. То је стандард коме треба да тежимо, док на истој површини, само у другој згради збрињавамо десет пута више пацијената. Нова зграда зврји празна - указује група васкуларних хирурга која тврди да су јавност, али и Министарство здравља обманути.

- Нико нема храбрости да призна да је ово промашај. Просто, Ниш нема кадрове за операције на срцу. Две године је РФЗО плаћао енормне цифре лекарима из Клиничког центра Србије да долазе у Ниш. Они су месечно узимали по 30.000 евра. Наводно, требало је да обучавају нишке лекаре, анестезиологе, техничаре. Ништа од тога није урађено. Све је то било мало, па је додатно плаћана и обука за два хирурга из Ниша који су били у Београду на специјализацији из кардиохирургије. Требало је да после шест месеци стажирања, полажу испит. Колико нам је познато - то није урађено.

Директор Клиничког центра Зоран Радовановић, каже да је пре четири дана расписао конкурс за пријем кардиохирурга који ће од Нове године почети да оперише и да уједно обучава нишке лекаре за ово дефицитарно звање. Каже и да се од свог именовања бори да кардиохирургија проради.

- Успели смо да добијемо дозволу за рад Комисије за имплементацију нових технологија. Такође смо морали да издвојимо 20 милиона динара за трафо, јер је неко приликом пројектовања „заборавио“ да се објекат мора напајати струјом - каже Радовановић. Он оптимистично најављује да ће се и поред свих проблема почети са операцијама почетком наредне године.

Радовановић је потврдио и да одељење полиције за привредни криминал истражује радње око изградње и опремања Кардиохирургије, али да му нису познати детаљи истраге.


#   Ниш   криминал   Зоран Радовановић   привредни криминал   Министарство здравља
@tigerzoki @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима