Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Hirurzi iz Niša koji su bili na obuci u Beogradu nisu položili ispit

rssBookmark and Share

Niš 06.12.2013. Autor: Večernje Novosti

Niška kardiohirurgija, kao ambiciozni državni projekat u koji je uloženo između 3,5 i pet miliona evra pod velikim je znakom pitanja. Posle izgradnje i opremanja, ispostavilo se da nema ko da operiše pacijente. Hirurzi iz Niša koji su bili na obuci završili su stažiranje, ali nisu položili ispit, pa ne mogu samostalno da rade.

Hirurzi iz Niša koji su bili na obuci u Beogradu nisu položili ispit

Najavljivana još 2008. godine na „velika zvona“ i do sada dva puta „otvarana“, Klinika bi po izgledu i komforu trebalo da bude ponos Nišlija. Zasad to nije.

- Prostor od 2.500 kvadrata predviđa smeštaj samo 17 pacijenata, kao u vrhunskim američkim klinikama. To je standard kome treba da težimo, dok na istoj površini, samo u drugoj zgradi zbrinjavamo deset puta više pacijenata. Nova zgrada zvrji prazna - ukazuje grupa vaskularnih hirurga koja tvrdi da su javnost, ali i Ministarstvo zdravlja obmanuti.

- Niko nema hrabrosti da prizna da je ovo promašaj. Prosto, Niš nema kadrove za operacije na srcu. Dve godine je RFZO plaćao enormne cifre lekarima iz Kliničkog centra Srbije da dolaze u Niš. Oni su mesečno uzimali po 30.000 evra. Navodno, trebalo je da obučavaju niške lekare, anesteziologe, tehničare. Ništa od toga nije urađeno. Sve je to bilo malo, pa je dodatno plaćana i obuka za dva hirurga iz Niša koji su bili u Beogradu na specijalizaciji iz kardiohirurgije. Trebalo je da posle šest meseci stažiranja, polažu ispit. Koliko nam je poznato - to nije urađeno.

Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović, kaže da je pre četiri dana raspisao konkurs za prijem kardiohirurga koji će od Nove godine početi da operiše i da ujedno obučava niške lekare za ovo deficitarno zvanje. Kaže i da se od svog imenovanja bori da kardiohirurgija proradi.

- Uspeli smo da dobijemo dozvolu za rad Komisije za implementaciju novih tehnologija. Takođe smo morali da izdvojimo 20 miliona dinara za trafo, jer je neko prilikom projektovanja „zaboravio“ da se objekat mora napajati strujom - kaže Radovanović. On optimistično najavljuje da će se i pored svih problema početi sa operacijama početkom naredne godine.

Radovanović je potvrdio i da odeljenje policije za privredni kriminal istražuje radnje oko izgradnje i opremanja Kardiohirurgije, ali da mu nisu poznati detalji istrage.

Komentara: 0


#   Niš   kriminal   Zoran Radovanović   privredni kriminal   Ministarstvo zdravlja
@tigerzoki @


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima