Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковац: Пријем поводом Међународног дана особа са инвалидитетом

rssBookmark and Share

Лесковац 02.12.2017. Јужна Србија Инфо

Град Лесковац има разумевања за особе са инвалидитетом, али је у овој години направљен помак, а за 2018. годину планирана су још већа издвајања из буџета, како би се такве особе што лакше укључиле у друштвени живот, чуло се јуче на традиционалном пријему у седишту града уочи Међународног дана особа са инвалидитетом, 3. децембар.

Лесковац: Пријем поводом Међународног дана особа са инвалидитетом

Реч је о традционалном пријему за представнике и чланове организација особа са инвалидитетом, које је поздравила заменица градоначелника Јасмина Ранђеловић.

„На овај начин желимо да укажемо на неопходност да се учини све што је у нашој могућности како бисте се укључили у социјални и економски живот. Иако је доста урађено, свесни смо да нас очекује још посла по питању унапређења положаја особа са инвалидитетом - казала је Ранђеловићева.

Она је подсетила да од 2017. године град финансира две лиценциране услуге – услуге персоналног асистента и дневног боравка за младе и особе  са сметњама у развоју у укупном износу од 8,2 милиона динара.

 „Желела бих да вас подсетим да је улога персоналних асистената почела да се пружа први пут 2003, али се тек 2017. године нашло системско решење - рекла је и додала да се путем јавног конкурса финансирају и пројекти у области социјалне заштите, а ове године издвојено је 23,1 милион динара.

Буџетом за 2018. годину, додала је, та средства су значајно повећана, па ће тако за оне лиценциране услуге бити издвојено 9. 850.000 динара, а за пројектно финансирање 32.850.000 динара.

Гордана Стојановић из Удружења дистрофичара Јабланичког округа је оценила да традиционални пријем „пружа посебну наду да ћемо лакше решавати проблеме“.

„Данас је само повод да се скрене пажња на проблеме с којима се сусрећемо, а то су пре свега неприступачност, висока стопа незапослености, предрасуде и став друштва у односу на особе са инвалидитетом, што све води у сиромаштво, дискриминацију и недовољну укљученост у друштвена дешавања - истакла је Стојановићева.

Држава Србија је последњих година, оценила је, много урадила на законској регулативи, донети су важни закони, али проблем настаје код примене и мониторинга.

„Град Лесковац је учинио много да се положај особа са инвалидитетом подигне на виши ниво, успостављена је једна добра партнерска сарадња између организација и града -истакла је.

Стојановићева је посебно похвалила постављење приступачних чесми и за инвалиде, за шта се захвалила Водоводу и његовој директорки, с уверењем да ће таквих добрих примера бити што више.

Светислав Марјановић из Центра за самостални живот особа са инвалидитетом најпре се захвалио градоначелнику Лесковца Горану Цветановићу за све оно што чини за особе са инвалидитетом, рекавши такође, да је овај град одувек имао разумевања за ту врсту проблема, али да се ове године отишло корак напред.

„Трећи децембар се дешава само једном у години, а живот траје 365 дана“, подсетио је Марјановић честитајући празник.


#   Лесковац   Особе са инвалидитетом   Међународни да особа са инвалидитетом   Гордана Стојановић   пројектно финансирање   Јасмина Ранђеловић   особа са инвалидитетом
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима