Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нема инјекција ни за лек!

rssBookmark and Share

04.04.2013. Izvor: Novosti-JužnaSrbija.Info

Несташица медикамената у врањском здравственом центру. Лек може да се рефундира, али пацијенти негодују.

Нема инјекција ни за лек!

Пацијенти врањског здравственог центра ових дана принуђени су да неке медикаменте и готово све ињекције купују. Иако тај новац може да се рефундира, у Здравственом центру је настао поприличан хаос, јер многи пацијенти одбијају да купе ињекције, или бар бурно протестују.

Радим за 15.000 динара месечно и тренутно ми је двоје деце болесно. Сада купујем ињекције и лекове. Не питајте ме како се сналазим, сестре од гужве не стижу да попуне папире за рефундирање. На крају човек одустане - прича једна мајка која је довела децу код лекара.

Лекари и медицинске сестре се жале да су на мети нервозних пацијената који немају разумевања за њихов положај. Директор врањског здравственог центра Урош Трајковић, каже да нема места паници и до расправа између пацијената и медицинског особља долази због непознавања процедуре, јер се пацијентима уредно рефундирају трошкови на шалтерима болница.

- Неких лекова нема, јер су много јефтини, па се онима који их производе не исплати да их продају по тако ниским ценама, што је случај и са једним од цитостатика, кога тренутно нема у целој Србији. Људи се сналазе и набављају га у околним земљама - наводи Трајковић.

- Још један од разлога настанка овог проблема је “празан ход” у набавци који треба де се превазиђе ових дана.

- Веледрогерије са којима имамо склопљене уговоре, због својих финансијских потешкоћа нису у стању да нас снабдевају, па сада треба испоштовати процедуру и расписати тендер за нове добаљаче - каже Трајковић.

ПРЕМА речима директора ЗЦ, несташица лекова и ињекција у врањском здравственом центру могла би да потраје најдуже још неколико дана. Најкритичнија ситуација је са цитостатиком 5 - “флуарацилом”, затим нема “југоцилина”, “гентамицина”, “дексазона” ,”урбазона”, “новалгетола”, “кетонала” …


#   Урош Трајковић   медицинске сестре
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима